Experten tipsar - Den viktigaste egenskapen hos en småföretagare

19/4/2021
3
minuter

Christian Mörck

VD
Förhandlat
3
minuter

Detta inlägg är skrivet av Förhandlat, som är en enkel digital avtal- och inköpsplattform som ger tillgång till förmånligare priser på vanliga tjänster och produkter för sina medlemmar. På bara två minuter kan företag registrera sig och aktivera avtal direkt.

Att driva eget företag är fullt av utmaningar och kan, ärligt talat, många gånger kännas orättvist. Det här vet alla som någon gång startat ett bolag. Men vi väljer att göra det ändå. Det som avgör om vi lyckas är vår beslutsamhet – eller uthållighet. Calvin Coolidge, USAs 30:e president ska ha sagt (fritt översatt)

Ingenting i vår värld kan ta uthållighetens plats. Talang räcker inte; för inget är mer vanligt än misslyckande talangfulla personer. Genialitet räcker inte; ett ouppskattat geni är nästintill ett ordspråk. Utbildning räcker inte; världen är full av övergivna personer med god utbildning. Uthållighet och beslutsamhet är allsmäktig.

Calvin Coolidge, USAs 30:e president

Även om vi tycker att Calvin var en aning hård i sitt uttryck, så tycker vi att han har en poäng. Vi på Förhandlat har också kämpat och testat oss fram. Något som känts helt rätt har visat sig inte vara det, men då ändrar vi riktning och testar något annat. För varje fel riktning så har vi en mindre att utforska. Till sist blir det rätt.

För att vara lite mindre tuffa i vårt uttryck och anpassa till dagens företagsklimat, så skulle vi vilja omformulera det Calvin sa – eller åtminstone göra några korrigeringar.

Talang

”…inget är mer vanligt än misslyckande talangfulla personer” sa Calvin (fritt översatt). Vi tror att det Calvin menar är att mycket talang går förlorad, av många olika skäl – vi arbetar inte med det som vi är talangfulla inom och möjligheter dyker inte upp i rätt tid och rätt plats. Poängen är att talang är värdefull när den kan användas, men få talanger skapar möjligheter av sig självt.

Lärdom: Inse att det alltid finns någon annan som är mer talangfull eller någon som haft samma idé – men ändå inte gjort det du tror på! Våga köra på din idé!

Intelligens

…ett ouppskattat geni är nästintill ett ordspråk.” sa Calvin (fritt översatt). Det finns många bra idéer i denna värld, men få överlever första kundkontakt. Det är också av denna anledning vi inte ska vara rädda för lite konkurrens. Konkurrens innebär endast att det finns fler som tycker idén är bra – i slutändan kommer det ner till vem som genomför den bäst.

Lärdom: Inse att vara genialisk är just att göra det som de flesta geni inte skulle göra. Sluta tänka dig till den ultimata lösningen och börja göra!

Utbildning

…världen är full av övergivna personer med god utbildning.” sa Calvin (fritt översatt). Med det sätter han fingret på ett stort samhällsproblem – anpassning av utbildning till marknaden – som vi väljer att inte gräva för djupt i här. För oss egenföretagare och entreprenörer så säger det dock mycket om den konkurrens vi har på marknaden.

Det finns dock mängder av exempel på framgångsrika personer som inte haft en relevant utbildning – kanske just av den anledningen. En utbildning inom ett område kan också skapa en låsning – vi lär oss ”hur det går till” och vad som är ”praxis” – men vi småföretagare och entreprenörer försöker just göra något annat.

Lärdom: Inse att din utbildning och erfarenhet (och tom avsaknad av utbildning) gör att du ser saker från ett annat perspektiv.

Uthållighet (eller beslutsamhet)

Uthållighet och beslutsamhet är allsmäktig” sa Calvin. Vi håller med om att detta är småföretagarens viktigaste egenskap.

Lita på att du har den talang, intelligens och utbildning som behövs – och börja sedan jobba! Lär dig av motgångar och justera siktet – den som håller ut längst vinner!

/Christian på Förhandlat

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil