Entreprenörsandan blomstrar! Idag vill var tredje svensk starta eget

21/2/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Hela 31% av svenskarna drömmer idag om att få starta sitt eget företag. Det visar en undersökning från Sifo. Bland de unga mellan 18-29 år vill så många som 47% starta eget företag. Dock så verkar intresset vara som störst bland männen, där 38% vill starta eget, medan endast 24% av kvinnorna är sugna på att bli företagare. Det är fortfarande omkring 7 av 10 företag i Sverige som drivs av män.

Det verkar som att allt fler vill bli företagare. Varför då?

För att det är enkelt! Trots att de tre största utmaningarna med att driva företag fortfarande anses vara finansiering, bristande arbetskraft, samt lagar och regler. Så även om det fortfarande kan vara krångligt att starta och driva företag, är det ändå lättare än vad det var förr. Allt mer digitaliseras och förenklas, även om det tillkommer lagar, regler och avgifter så är det enklare att sköta sådant tack vare t ex mobilt BankID, e-legitimation, appar och annat.

1 miljon företag i Sverige

Idag finns det omkring en miljon företag i Sverige som ägs och drivs av 3-400 000 företagare. I snitt äger en entreprenör i Sverige 2,5 företag, vilket betyder att man ser ett behov och en efterfrågan för fler företag.

Starta och driv ett företag med en kompis eller partner

Känner du dig osäker på att starta ett företag helt själv kan det vara en god idé att göra det tillsammans med en kompis eller din partner. Vill du läsa mer om hur det är att driva företag tillsammans? Läs då den här intervjun med Qreds grundare.

Tips! Läs artiklarna Starta företag med en kompis eller partner och 9 tips till dig som är ung och vill starta företag

Småföretagen är viktiga för samhällets utveckling och välfärd

Som bekant skapas 4 av 5 jobb av småföretagare. Alla dessa företag startas inte som trendiga startups som utvecklar någon cool app. Nej, majoriteten av små- och medelstora företag är de som bistår samhället med de varor och tjänster som behövs. Det låter som att småföretagen är de moderna superhjältarna.

Stämmer det verkligen?

I mångt och mycket så stämmer det nog faktiskt. Utan småföretagen hade de stora jättarna kunnat bedriva monopol eller oligopol som inte hade gynnat marknaden. Det hade inte blivit några priskrig eller jämförelser mellan varor och tjänster då det bara hade funnit ett eller några fåtal företag som tillhandahöll det som samhället faktiskt efterfrågade.

Rekord för konkurser

Tyvärr ser vi en uppåtgående trend när det kommer till antalet konkurser. Under 2018 vände en stark trend nedåt och hela 17 841 personer påverkades av det höga antalet konkurser förra året. Däremot har man börjat se att det ur alla tråkiga konkurser reser sig, likt fågeln Fenix, nya företag. Det är antagligen för att många anställda tar chansen att leva sin dröm och starta eget. Inget ont som inte har något gott med sig…

Qred tror på Sveriges småföretagare!

Qred grundades ur ett missnöje med Sveriges traditionella storbanker och för att småföretagare förtjänar mer än vad de har fått. Vi är själva entreprenörer och vet hur svårt det kan vara att få finansiering. Framför allt när man är ny och liten. Oavsett om det är din restaurangs ugn som har gått sönder eller din butiks varulager som behöver utökas, så ska det gå att få hjälp snabbt, tryggt och enkelt. Det är precis det vi gör och varför vi har gått vidare till Finland, Danmark och Nederländerna på vår mission att hjälpa företagare att växa.

Alla har vi en liten entreprenör inom oss, det handlar bara om att släppa den fri!

Lycka till med ditt företagande!
/Teamet på Qred

Relaterade artiklar

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil