Egenföretagare utan kontor?

13/9/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Är du företagare eller går du i tankarna om att starta eget? Då är chansen stor att du arbetar eller måste jobba hemifrån under den första tiden. I det här inlägget kommer vi att beskriva för- och nackdelarna med att inte ha en fast punkt att arbeta från, men även ge lite tips på hur man kan lyckas få ihop livspusslet.

Vilket typ av företag eller bransch verkar du inom?

Att vara företagare och inte sitta på ett kontor eller ha en fast punkt kan ju vara mer eller mindre möjligt, beroende på vilket arbete man har. Det kan också vara svårt att inte ha ett kontor eller en fast punkt om du har ett lite större företag.

Gör så här!

Sätt dig ned med penna och papper, dator, mobil eller surfplatta. Skriv en lista med förutsättningar för att kunna arbeta hemifrån och en för de hinder som du ser för att inte ha ett kontor eller fast punkt utanför hemmets vrå.

Den listan kan t ex se ut på det här sättet:

+Jag har få eller inga anställda.
+ Jag kan arbeta, i stort sett, 100% digitalt.
+ Work/life balance på riktigt.

- Jag har flera anställda och behöver ett kontor eller fast punkt.
- Det krävs att jag arbetar i team eller på plats med andra större delen av min tid.
- Svårare att planera morgonmöten.
- Kan skapa stress som arbetsgivare.

Bli en digital nomad

Att skapa förutsättningar både för sig själv och eventuella anställda är något som kan bli en nödvändighet för att attrahera rätt talang idag och i framtiden. Nuförtiden kan man få mycket gjort bara genom att använda sin smartphone. Driver du ett företag där du ska vara tillgänglig som kundtjänst eller monitorera t ex sociala medier, så kan det absolut räcka med att jobba med smartphonen som verktyg.

Tips! Läs mer om det i artiklarna Öka konverteringen i din e-handel och Så skapar du en kundtjänst i världsklass!

Arbeta tillsammans med andra, men ändå inte…

Ett populärt sätt att få kollegor, utan att ändå vara anställda eller jobba på samma företag, är att hyra en plats på ett kontorshotell eller kollektiv. Andra lösningar är att sitta på caféer eller hubbar för startups och liknande. Där kan man ofta få kompisar som man kan bolla saker med, förutom att få lunch- och fikasällskap. Ett exempel på en sådan hub är SUP46. Vill du hitta ett kontorshotell kan Workaround vara ett alternativ.

Arbetstider som egenföretagare

Som egenföretagare kan du ju sätta dina egna arbetstider. Planera därför för att skapa förutsättningar att lägga upp din egen tid och att arbeta på den plats som du vill. Har du rätt verktyg för att kunna arbeta var, när och hur mycket du vill?

  • Dator
  • Smartphone
  • Tillgång till Internet
  • Kalender
  • Närhet till dina andra punkter i livet. Se det som en triangel där du inte ska ha för långt mellan din bostad, arbetsplats (om den inte är hemma) och den tredje platsen som du är mycket på (ute hos kund eller en hobby, som t ex gymmet).

I din roll som företagare kan du ofta lägga upp dina dagar lite som du själv vill. Ena dagen kanske du arbetar 15 timmar, för att det är vad som krävs, medan du bara arbetar 4 timmar den andra dagen. En charm, men samtidigt svårt att planera om du har familj eller annat som tar upp mycket tid eller har utsatta tider att förhålla sig till.

Tips! Läs artikeln Fria arbetstider för ditt företag

Lycka till!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil