Egenanställd eller egenföretagare?

29/9/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Du har säkert sett reklamen. På senare år har flera finansbolag erbjudanden där entreprenörer kan bli egenanställda genom dem och hjälpa till med fakturering och bokföring. Man kan kalla det att vara egenanställd.

Men är det någon skillnad på att vara egenföretagare eller egenanställd?

Egenföretagare är ofta bättre i längden

Rent krasst kan man säga att det långsiktigt sett är bättre att vara egenföretagare. Du styr dina egna val och har total frihet i fakturering, bokföring, ekonomi och tillväxt. Egenanställning är inte en formell anställningsform, utan mer ett begrepp för att vara visstidsanställd men ändå beskriva vad man gör i detalj.

Egenanställd kan vara bra för den som vill testa eller göra det vid sidan av en anställning

Besitter du en kompetens som t ex att vara fotograf kan det absolut vara en god idé att testa hur det är att arbeta som det på riktigt genom att bli “egenanställd” genom något av dessa bolagen.

Säg att du har en bekant. En bekant som har en kompis som ska gifta sig och vill anlita dig som sin bröllopsfotograf. Då startar du väl inte en enskild firma eller ett aktiebolag enbart för detta? Men du är ändå sugen på att testa hur det är att jobba som fotograf på riktigt och vill helst inte göra det svart.

Efter bröllopet sprider sig de fina bilderna du tog till gästerna och vips har du tre nya kunder som ska gifta sig, ha ett dop eller andra uppdrag av dig.

Då kan det vara värt att testa hur det är genom att använda något av dessa bolagen som finns för att vara egenanställd, utan att riskera att starta något aktiebolag eller annat i onödan.

Att vara egenanställd kan vara ett hinder för tillväxt

Nu har du fått bollen i rullning och har gjort ett antal uppdrag. Du känner att du blir bättre för varje gång och kalendern är någorlunda fylld med uppdrag den kommande tiden. Dina fakturor börjar öka i värde och bli fler i antal.

Nu känner du att de där branschtypiska 6% i avgift börjar kännas onödig (avgiften ligger oftast mellan 5-10%). Du har inte så pass många fakturor och annat att bokföra så du inte skulle klara av det och du har samtidigt börjat snegla på lite ny utrustning för att kunna ta dig an ännu fler och större uppdrag. Men då behöver du ett företagslån. Ett lån som du inte kan få som frilansare genom ett finansbolag, då behöver du ett eget företag med organisationsnummer och allt därtill.

Som egenanställd måste du t ex köpa utrustningen privat, utan möjlighet till att göra avdrag.

En annan nackdel är att du förlorar en stor del av relationen och kundkontakten genom att låta finansbolaget sköta all fakturering. Står ett annat företag på fakturan kan det uppstå förvirring och skulle din kund vara sen med betalningen kan det komma betalningspåminnelser och avgifter, något som kan vara förödande för er fortsatta relation.

Det är nu som din nuvarande anställningsform/bolagsform (det är ju tekniskt sett inte en bolagsform) börjar bli ett hinder för din tillväxt. Stannar du kvar med färre och mindre uppdrag eller ska du växa?

Svaret är enkelt. Du vill testa dina vingar, både kreativt som kreatör och som entreprenör och startar därför antingen en enskild firma eller ett aktiebolag. Det är ju trots allt billigare att starta ett aktiebolag sedan 1 januari 2020 och du har de 25 000 kr som krävs. Läs mer om att starta företag på Verksamt.se.

Tips! Läs vår sammanställning om vilken som är den bästa bolagsformen för dig.

Exempel på yrken där man kan vara egenanställd och senare bli egenföretagare

 • Fotograf
 • Videograf
 • Florist
 • Bröllopskoordinator
 • E-handlare
 • Konsult
 • Skönhetskonsult, som t ex frisör
 • Underhållare
 • Influencer

Sammanfattningsvis…

… så kan man säga att det är bättre att vara egenanställd om du fortfarande studerar eller har en annan anställning vid sidan av. Tar verksamheten fart är det bättre att starta ett eget företag, som t ex en enskild firma eller ett aktiebolag.

Bra att veta!

Som egenanställd i något av marknadens finansbolag kan du alltså inte få ett företagslån till din verksamhet genom Qred. Däremot tar vi emot alla typer av aktiva bolagsformer, nya som gamla, stora som små.

 1. Ansökan tar 1 minut
 2. Besked inom 1 timme
 3. Pengarna utbetalas samma dag

💪 Ingen startavgift

🎉 Ingen bindningstid

😃 Inga dolda kostnader

Välkommen till oss på Qred!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil