Drygt en fjärdedel av alla företag startas av kvinnor

16/7/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

I ett av världens mest jämställda länder är kvinnligt företagande fortfarande något som är eftersatt. Men varför?

Det är lätt att peka på en siffra och måla upp ett skräckscenario om att kvinnor inte kan driva företag i Sverige. För det kan de. Att vara entreprenör är något som är en rättighet för alla som inte är försatta med näringsförbud, vilket beslutas av en domstol och vill du veta om en person inte får driva företag kan du vända dig till Bolagsverket.

Faktum är att ca 30% av Sverige företagare är kvinnor och statistiskt sett är de ofta enmansföretagare. Framför allt sjunker företagandet för kvinnor över 50 år, medan manligt företagande ökar från 35 år och uppåt.

ALMI Företagspartner ska främja kvinnligt företagande - lyckas de?

Nja, det kan man väl knappast påstå. ALMI har i uppdrag, och ett uttalat mål, att hjälpa kvinnliga företagare med finansiering. Att då endast lyckas låna ut 17% av sin lånestock till kvinnliga företagare måste ses som ett grovt underbetyg. När vi på Qred ser över våra egna siffror kan vi konstatera att 27% av vår lånestock har gått till kvinnliga företrädare, vilket är relativt när de ca 30% som vi får använda som riktmärke i den här frågan.

Qred har alltså, utan att reflektera eller ha något uttalat mål, lyckats bättre än statligt ägda ALMI Företagspartner. Intressant…

Vi är inte nöjda!

Att ändå nå 27% får anses vara en fin siffra i sammanhanget, men vi är inte nöjda än! Qred har alltid trott på företagaren i sig - inte i kön, bakgrund eller andra faktorer. Därför hoppas vi att vi kan hjälpa ännu fler företagare under 2019, 2020, osv. Oavsett vilket kön eller bakgrund man har.

Tips! Läs artikeln Internationella kvinnodagen: Qred får ALLA företagare att lyckas!

Det måste bli enklare att vara företagare i Sverige

Som företagare i Sverige är det som bekant tre stora hinder som står i vägen för fortsatt tillväxt.

  1. Lagar och regler
  2. Bristande arbetskraft
  3. Finansiering

Nu när de traditionella storbankerna har övergett småföretagarna för att fokusera på större bolag och privatlån (framför allt bostadslån), måste det hålet fyllas av någon. Staten har försökt med ALMI och andra påtryckningar på finansbranschen. Till för några år sedan var det nästan omöjligt att göra mindre lån lönsamt, men sedan kom digitaliseringen på riktigt till bank- och finansbranschen.

BankID och e-legitimation

Idag kan man, med några tumtryckningar på sin smartphone, logga in för att ansöka om ett lån, signera med Mobilt BankID och få det utbetalt samma dag på några minuter. Helt fantastiskt! Nu slipper man boka fysiska möten på banken, klä upp sig och presentera sitt företag och ta med årsplaner, balans- och resultatrapporter och annan dokumentation. Lägg tid på ditt företag och fokusera på att växa som företagare genom att ta ett företagslån online.

Företagslån på ett enklare sätt!

På Qred tar det 1 minut att ansöka, 1 timme för att få besked och pengarna utbetalas samma dag. Så ska ett företagslån till en småföretagare fungera!

Välkommen!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil