Digitalt i all ära - men inget klår det fysiska mötet

22/8/2022
5
minuter
Ekonomi och företags logotyp och datum kistamässan

Sofia Paasila

Event & Marketing Specialist, Ekonomi & Företag
Ekonomi & Företag
5
minuter

Efter ett par år där en stor del av arbetslivet skett genom en datorskärm är det skönt att ett nytt normalt arbetssätt är här. De flesta är nu vana vid att kombinera hemarbete med några dagar på kontoret – ett arbetssätt man kan ana är här för att stanna ett tag framöver. Samtidigt som vi vant oss vid allt det digitala – delta på möten digitalt, ta en digital kaffe och utbilda oss helt digitalt är det nästan konstigt att skaka hand igen och äta lunch tillsammans. Visst kan vi skriva under på att digitalt är otroligt tidseffektivt ur många aspekter men det personliga mötet är ändå viktigt. Att bara skratta tillsammans och vara i nuet utan att zooma ut till sin mobil bakom sin datorskärm är oerhört givande. 

Det fysiska mötet har alltid varit väldigt viktigt och uppskattat, redan före pandemin. Det är lättare att skapa relationer och man kan bemöta personen på ett bättre sätt i det fysiska mötet. Nu ser vi en stor vilja att mötas "på riktigt", vi vill se folks reaktioner, kroppsspråk och kanske lära känna personen mer än vad det går att göra digitalt. Jag tror att många, precis som jag, har lättare att lyssna på en föreläsning där man är i samma lokal som föreläsaren. Engagemanget och gensvaret från bägge håll blir så mycket bättre.

- Helene Pratt, projektledare Ekonomi & Företag

Mässbranschen hade det tufft på många sätt under pandemin men samtidigt har dess icke varande visat vikten av dess existens. I december kunde Ekonomi & Företag bjuda in alla Sveriges ekonomer och småföretagare till en efterlängtad fysisk mötesplats där nätverkande och fysiska föreläsningar var ett faktum. Där affärer gjordes med en fysisk handskakning. Att det behövdes – det bevittnades av ett deltagande från över 70 utställande företag och över 2000 besökare. Ett stort antal starka aktörer, relevanta för ekonomer och företagare, visade att mässan och behovet av att ses är viktigt. Kanske ännu mer nu än före pandemin? 

Varför älskar alla den fysiska mässan? Dels har man tidsaspekten – allt är samlat under ett tak. Man får även dela upplevelsen tillsammans med sina branschkollegor från hela Sverige.  Tillsammans inhämtas ny kunskap kring exempelvis redovisning, skatt & moms, lön eller fakturahantering från våra främsta specialister. Tillsammans hittar man företagets nya affärssystem bland utställarna och får möjlighet att träffa alla leverantörer för att enklare kunna göra det bästa valet för sitt företag. 

En del upplever att digitala konferenser passar bättre att kombinera med arbetsdagarna, att kunna lyssna på en föreläsning mellan dagens möten. Men på Ekonomi & Företag finns nu en co-working-yta för den som önskar ta ett samtal eller gå igenom mail mellan föreläsningarna. Även om mässan i sig är två heldagar så är målet att den som besöker ska kunna gå därifrån med att ha sparat tid på sikt, blivit en mer effektiv medarbetare och fått verktygen som förenklar och strukturerar vardagen på kontoret.

I september lanserar vi vår nya co-working-yta, där besökaren i lugn och ro kan sitta och jobba under dagen - vid behov. Detta utan att lämna Kistamässan. Vi har även många utställare som redan är bokade och kommer presentera årets nyheter på plats.

- Helene Pratt, projektledare Ekonomi & Företag

Ett företag täcker också flera olika arbetstitlar och förra året presenterade Ekonomi & Företag en nyhet som kom att gynna alla besökare på ett eller annat sätt. Parallellt med mässan gick då en annan mötesplats - Personal & Chef. Namnet i sig avslöjar att den riktar sig till alla som leder eller rekryterar personal. I kombination med Ekonomi & Företag kom mässorna tillsammans att bli något för hela ledningsgruppen. En fantastisk plats och möjlighet att samla alla internt, för miljöombyte, kompetensutveckling och nätverkande, kanske till och med kombinera med en kickoff eller afterwork på plats?

Vi vet att många går tillbaka från Ekonomi & Företag och briefar sina kollegor om vad de sett och hört. Någon vecka före eller efter har företaget sin konferens. Vi vill tipsa om att lägga den konferensen i anslutning till Ekonomi & Företag, kanske dagen före eller efter - på så sätt blir det lättare för alla kollegor att samlas och tillsammans uppdatera sig och kompetensutvecklas.

- Helene Pratt, projektledare Ekonomi & Företag

Traditionsenligt avslutas första mässdagen med ett nätverksmingel där besökare från båda mässorna är välkomna. Ett riktigt bra avslut på första dagen där besökare nätverkar under avslappnade former. Så, digitalt i all ära men inget klår det fysiska mötet på Ekonomi & Företag – vi ses 28–29 september 2022!

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil