Deklarationstips 2018

28/3/2018
8
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
8
minuter

Deklarationen brukar ligga som en våt filt över de flesta under våren. Alla tips kanske inte hjälper dig med föregående års ekonomi men du kan förbereda dig inför nästa år. Se därför över både din privata och företagets ekonomi för att spara pengar!

Tips till privatpersoner

  1. Två i hushållet?
    - Se över bolåneräntorna och fördela dem mellan er.
    - Dela också upp eventuella rot- och rutavdrag. Då måste arbetet vara utfört senast 31 januari 2018 och vara betalt innan årsskiftet.
    - Fördela skattereduktionen inom hushållet. För rotavdrag kan du göra avdrag med max 50 000 kr/person, upp till 30% av arbetskostnaden. För rut gäller max 25 000 kr/person eller max 50 000 kr för personer över 65 år. Här gäller det 50% av arbetskostnaden. Tänk dock på att rut och rot räknas ihop och inte får överstiga 50 000 kr/person och år.
  2. Försäljning av bostad?
    Sålde du din bostad med vinst under 2017? Då kan du välja att betala skatten nästa år eller t o m begära uppskov och skjuta upp skatten ännu längre. Då måste du köpa en ny bostad senast 31 december nästa år. Glöm inte att du betalar skatt på ditt uppskov.
  3. Värdepapper
    Gått med vinst eller förlust på fonder och aktier? Realisera motsvarande summan av dina förluster eller vinster och kvitta dem mot varandra för att på så sätt förbättra skattesituationen. Tänk på att försäljningen måste ske i god tid före årsskiftet.
  4. Lån och räntor
    Har du jämkning på skatten borde du se över om något har förändrats under året som har gått. Har du minskat eller ökat ditt bolån? Är ni dessutom två som delar på lånet bör ni se över fördelningen av räntebetalningarna. Skatteavdraget är 30% upp till 100 000 kr och sänks till 21% efter det. Meddela banken hur ni vill ha det innan årsskiftet så kommer det förtryckt i deklarationen.
  5. Pensionen
    I år får du inte spara avdragsgillt till pensionen. Gör du fortfarande det så kommer du att dubbelbeskattas. Därför tipsar många om att spara i fonder eller att öppna ett ISK-konto. Ska du gå i pension nästa år kan nu redan nu jämka för att slippa restskatt längre fram i tiden.
  6. Restskatt
    Betala den i tid! Kostnadsräntan ligger just nu på 16,25% fr o m förfallodagen. Den infaller för de allra flesta 13 november. Betalar du inte din restskatt i tid får du ett skuldsaldo och det påverkar din kreditvärdighet när du t ex ska ta lån. Både privat och om du har företag.

Vilka avdrag kan jag göra?

Tiden när man kunde fixa och trixa med sin deklaration är förbi. Idag är den oerhört förenklad och nedskalad när det kommer till att göra avdrag. De flesta tycker att det är till det bättre när man kan godkänna snabbt och enkelt i en app eller genom ett sms i mobilen. Men ta en titt på dessa tips om du kan göra några avdrag i din deklaration.

  • Reseavdrag
    Alla får göra avdrag för resor med kollektivtrafik men kostnaden måste överstiga 11 000 kr/år. En summa som många har svårt att komma upp i. Ett helårskort på SL kostar t ex lite över 9 000 kr. Pendlar du med bil får du göra avdrag om avståndet överstiger 5 km och att du sparar minst 2 timmars resväg/dag jämfört med kommunaltrafik. D v s att du bor där kollektivtrafik saknas…
  • Värdepapper och bostadsförsäljning
    Säljer du värdepapper med förlust har du rätt att göra avdrag med 30% av förlusten upp till 100 000 kr och 21% efter det. För bostadsförsäljning är det samma som med värdepapper. Tänk på att ta fram alla relevanta papper och kvitton i tid.
  • Förbättringsåtgärder vid bostadsförsäljning
    Det viktigaste här är att hålla koll på sina kvitton - sen reglerna! Du kan i regel göra två avdrag. Ett för försäljningsomkostnader som t ex mäklararvodet och ett för förbättringsåtgärder i bostaden, t ex om du har slagit ut en vägg, byggt ett extra rum eller bytt ut vitvarorna. Hit räknas alla insatser som höjer bostaden på något sätt, inte om du har återställt en vägg till ursprungsskick genom målning. Tänk på att du endast kan göra avdrag på det som du inte redan har använt rotavdrag till. Det är materialkostnaden du ska fokusera på och det är därför kvittona är så viktiga att spara. Det är här en gråzon där många gör fel men då kan det vara skönt att veta att det enda som kan hända är att man får avslag.
  • Dubbel bosättning
    Det krävs att du övernattar på arbetsorten och att avståndet överstiger 5 mil. Det här avdraget görs normalt under 2 år. Tänk dock på att du inte kan göra avdrag om du hyr ut den ena eller andra bostaden.

En del avdrag kan du göra och bara riskera att få avslag för det. Men vissa delar som rör både privatpersoner och företag bör du vara mer försiktig med. Varje år har Skatteverket olika fokuspunkter för deras kontrollinsatser. I år ligger fokus bl a på svartarbete.

Tips! Läs vår artikel Vad granskar Skatteverket under 2018?

Tips till företagare

1. Inte för sent att byta till årsmoms
För tillfället är årsvis moms den mest fördelaktiga metoden för att redovisa momsen för nästa alla företag som omsätter högst 1 miljon/år. På så sätt får företaget lägst skattekredit och du som företagare sparar dessutom administrativ tid. Tid som du istället kan lägga på att utveckla företaget och skapa tillväxt!

Numera ingår inte den årsvis beräknade momsen i den månatliga F-skatten. Istället ska all årsvis moms redovisas och betalas tidigast den 26:e i den andra månaden efter räkenskapsårets slut. Det datumet gäller för handelsbolag och företag som handlat med andra EU-länder. I annat fall kan man vänta med momsdeklarationen till dess att inkomstdeklarationen ska lämnas in. Normalt sker det i början av maj om du har en enskild firma (EF).

2. Resor och kontor
Du får göra avdrag i deklaration för din firma eller handelsbolag som gäller tjänsteresor med egen bil. Avdraget är 18,50 kr/mil. Du får dessutom göra avdrag för traktamenten vid tjänsteresor där övernattning skett. Avdraget är 220 kr/dygn men bara 110 kr för avresedagen om resan påbörjades kl. 12:00 eller senare. Samma summa gäller även för hemresedagen om du kom hem före kl. 19:00.

Driver du en enskild firma får du göra ett schablonavdrag på 4 000 kr/år. om du bor i lägenhet. Bor du i villa är samma schablonavdrag 2 000 kr/år. Om arbetsplatsen ligger i din egen eller partners bostad är avdraget hälften. Samma sak gäller för dig som inte har firma och din arbetsgivare inte tillhandahåller en arbetsplats.  

3. Endast en karensdag i sjukförsäkringen
Har du din huvudsakliga inkomst från en enskild firma eller ett handelsbolag är det viktigt att du skyddar din ekonomi mot större inkomstbortfall. Därför ska du endast ha en karensdag i sjukförsäkringen hos Försäkringskassan. Det kostar inte mycket att ändra till kortare karens och det kommer att definitivt gynna dig vid en längre sjukdom. Du sparar tiotusentals kronor på det här sättet jämfört om du skulle ha haft längsta karenstiden på 90 dagar. Har du däremot en heltidsanställning och driver en enskild firma eller ett handelsbolag vid sidan av så kanske du ska resonera annorlunda. Du hittar blanketten på Försäkringskassans hemsida.

4. Investeraravdraget för aktiebolag
Har du någon gång efter den 30 november 2013 satsat privata medel på aktier i mindre aktiebolag vid bildandet eller vid en nyemission kan du ha rätt till ett investeraravdrag i deklarationen. Avdraget är normalt 30% av den halva kontanta betalningen du har gjort. Det finns dock ett maxbelopp. Har du startat ett helägt aktiebolag för 50 000 kr kan du ha rätt till 7 500 kr i skattereduktion genom det här avdraget. Det finns ett antal villkor som måste uppfyllas. Du kan läsa mer om investeraravdraget på Skatteverkets hemsida.

Tips! Har du glömt att göra investeraravdrag från 2013 och framåt kan du begära omprövning. Du har 5 år på dig att göra avdraget.

5. Avdragsgilla förmåner
Du som äger ditt aktiebolag räknas därmed som anställd och det finns flera helt avdragsgilla förmåner att hämta. Bl a är motion/friskvård, företagshälsovård, minnesgåvor, julgåvor, jubileumsgåvor, arbetsredskap och personalvård förmåner som är avdragsgilla.

6. Representationsmåltider
Rätten att göra avdrag för representationsmåltider är borttagen. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde är dock fortfarande avdragsgilla.

7. Personalvårdsförmån
Se även upp med vad du väljer att fylla kylen med. Det är endast "förfriskningar och lättare förtäring" som räknas som skattefri personalförmån. Läs mer här

8. Betala skatten i tid
Det kan bli en dyr och krånglig historia om du inte kan betala skatten i tid. Skatteskulden blir ett skuldsaldo som du får dras med under en lång tid framöver. Det kommer att försämra din kreditvärdighet som företagare och du kan få problem med att få lån, hyra lokaler, mobilabonnemang och leverantörer. Håll koll på viktiga datum för moms/avgifter och skicka in inkomstdeklarationer och andra blanketter i tid.

Tips! Läs vår artikel Så ökar du din kreditvärdighet som företagare

Få tid till annat med Qred Företagslån!

Sveriges småföretagare nämner en rad saker som de ser som hinder för deras tillväxt. Bristande arbetskraft är en, lagar och regler är en annan. Rätt finansiering är en tredje utmaning som kan lösas med ett kortsiktigt företagslån från Qred! Vi hjälper småföretagare att växa genom våra smarta och moderna lån till företag. Ansökan tar 1 minut, du får besked inom 1 timme och pengarna utbetalas samma dag. Välkommen till oss på Qred Företagslån!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil