Därför handlar inte kunder av dig

18/11/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Jobbar du inom B2C, d v s där du säljer till privatpersoner, så är antagligen hösten och vintern en bra tid för dig. Black Friday, Cyber Monday, julhandeln, mellandagsrean och mid-season sales är alla perfekta tillfällen för företag att få sina röda siffror att bli svarta. Det är faktiskt själva innebörden med Black Friday. Att det var den dagen på året som företag såg svarta siffror i sina rapporter istället för panikskrikande röda siffror.

Men är du en av de som sitter på kammaren och undrar varför inte kunder handlar av dig?

Lugn! Du är inte ensam! Men nöj dig inte med att du inte är ensam, utan gör någonting åt problemet. Först ska vi börja med att lista några av de vanligaste fällorna och sen ge dig svar på hur du kan ta dig framåt.

1. Du erbjuder inte rätt produkt eller tjänst

Ganska basic, men lika viktig punkt för det. Har du rätt varulager för säsongen eller rätt tjänster för din målgrupp?

2. Du glömmer bort kunden efter en affär

Nöjer du dig med ett sälj? En återkommande kund är oftast den bästa, då den redan känner till dig och ditt varumärke. En ny kund är också oftast dyrast att konvertera, så ta hand om dina befintliga kunder genom att skapa kundprogram, nyhetsbrev och annat som kan skapa merförsäljning och återkommande affärer.

3. Du sticker inte ut i bruset

Hur många konkurrenter har du och hur särskiljer du dig från de andra? Ibland kanske en lite udda grafisk profil eller marknadsföring räcker för att sticka ut, men det är oftast bättre att sticka ut med dina faktiska produkter eller tjänster. Det finns t ex hundratals rörmokare i Stockholm, men den Cyklande Rörmokaren har gjort något för att sticka ut från mängden. För en kund som är miljömedveten kan valet bli enkelt och överskuggas av saker som pris, tid eller andra faktorer som oftast är viktiga i sådana här beslut.

4. Du gör det för krångligt att betala

Även om siffror från DIBS by Nets rapport kring E-handel 2019 visar en minskning av avbrutna köp, så är det något alla e-handlare, butiker och företag bör tänka på.

  • 44% ansåg att den totala summan inkl. frakt var för stor.
  • 36% tyckte inte att butiken erbjöd det betalningsalternativ man ville använda.
  • 22% upplevde att betalningsprocessen inte fungerade.
  • 22% tyckte att det var för krångligt att registrera sina personuppgifter.
  • 17% upplevde tekniska problem med webbplatsen.
  • 16% var osäkra på allmänna regler och villkor, såsom retur- och leveranspolicy.
  • 15% kände ett bristande förtroende för butiken.
  • 12% uppgav att de avbröt köpet p g a andra skäl.
  • 3% avbröt köpet för att man inte kunde välja att hämta produkten själv.

Rapport Svensk e-handel 2019 från DIBS by Nets.

5. Du pratar mer än vad du lyssnar på kunden

Ett vanligt problem, framför allt bland säljare. Säljare är ofta sociala och utåtriktade personer som inte drar sig för att prata. Men ibland bör man veta när man ska prata och när man ska vara tyst och lyssna istället. Hur ska du annars veta vad kunden faktiskt vill? Detta är såklart lika viktigt när du står i en klädbutik med en kund som när du säljer företagstjänster till någon eller använder dig av social selling.

Kom ihåg: Vi har två öron, men bara en mun. Lyssna därför mer än vad du talar!

Lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil