Därför bör du använda en timer på jobbet

3/1/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Du har väl säkert hört talas om författare och kreatörer som har “skrivardagar” eller avsätter en viss tid varje dag till sitt skapande?

Något många gör är att de sätter en äggklocka eller timer av något slag på en viss tid och tillåter sig sedan inte sig själva att sluta förrän tiden är över. Moderna författare som tillämpar en liknande teknik är Jan Guillou och Alex Schulman. De sätter av en viss tid per dag, gärna på en plats som inte är i hemmet som t ex en sommarstuga, och belönar sig med något efter varje kapitel eller timme som går. Många av 1900-talets författare har uppgett att man skrev så länge som man kunde dricka whiskey och samtidigt stava ordentligt.

Pomodorotekniken

Pomodorotekniken uppfanns av Fransesco Cirillo i början av 1990-talet och det började som ett sätt att förbättra sin egen produktivitet och effektivitet.

Det här är Pomodorotekniken:

 1. Välj en specifik arbetsuppgift
  Sätt en timer eller ett alarm på 25 minuter och då ska du ha full fokus på uppgiften. Har du lätt att bli distraherad? Läs tipsen längre ned i inlägget.  
 2. Ta 5 minuters paus
  Klockan ringer och det är dags för en kortare paus. Sträck gärna på dig (om ditt arbete har varit stillasittande), ta en kopp kaffe, prata med en kollega eller ring ett samtal. Eller för all del - kolla Instagram.  
 3. Repeat x4 och ta en längre paus
  Upprepa proceduren fyra gånger och arbetat effektivt i 100 minuter och ska ta en längre vila på 15-30 minuter. Fortsätt på samma sätt under hela dagen för att checka av uppgift efter uppgift.
Pomodorotekniken

Använd en app

Vill du ha en app på din dator kan du t ex ladda ned appen Be focused där du kan ställa in en timer och döpa olika arbetsuppgifter. Du kan även lägga upp de som “tasks” i en lista och checka av en efter en vartefter de är avklarade. Det ger en otrolig känsla av tillfredsställelse att se uppgifterna bockas av och veta att man har en viss tid på sig.  

1. Lägg upp dagens uppgifter.

Dagens arbetsuppgifter i en lista i Be Focused

2. Döp din uppgift och bestäm din tid.

Döp uppgiften och sätt timern i Be Focused

3. Bocka av uppgifterna för success!

Avklarade arbetsuppgifter i Be Focused

Vad händer i hjärnan och kroppen när man använder den här tekniken?

Dopamin, är den viktigaste spelaren i din hjärnas belöningssystem. Det är en livsviktig signalsubstans som gör att vi orkar leta efter mat, föröka oss eller utföra någon form av arbete. Dopamin bär det kemiska ansvaret för humöret och personer med obalans, som t ex de med diagnosen ADHD, kan behöva hjälp med att upprätthålla balansen mellan t ex dopamin eller andra ämnen i hjärnan och kroppen. Baksidan på myntet är att det utsöndras dopamin när vi njuter av något, som t ex av alkohol, nikotin eller andra beroendeframkallande droger eller beteenden som kan ske vid spelande, matintag eller shopping. Vet man om att man är en person med beroendepersonlighet kan man hitta andra sätt att jaga belöningar. För många har träningen blivit en sådan sak.

Fokusera! Lär dig att hantera distraktioner

Är du en av dem som har svårt att inte kolla mobilen när skärmen lyser upp eller surrar till i fickan? Har du lätt för att fastna på Youtube och bara fortsätta klicka på rekommenderade klipp? Att fokusera har blivit allt svårare idag med allt brus runt omkring oss.

5 tips för att hantera distraktioner

 1. Sätt mobilen på ljudlös eller använd “stör ej”-funktionen. Lägg den gärna upp och ned på bordet, i jackan eller väskan för att kunna fokusera.
 2. Testa Pomodorotekniken och belöna dig själv med några minuters skrollande på Instagram eller chattande med vänner när du har slutför en 25 minuters period.
 3. Ladda ned programmet Freedom till din dator, surfplatta eller mobil. Med programmet kan du stänga av Internet på din enhet under en begränsad tid eller bara blockera särskilda webbplatser, som t ex Facebook, Youtube eller den där favoritbloggen.
 4. Ha en social media cleansing i en vecka. Undvik sociala medier under en bestämd tidsperiod, kanske i samband med en semester?
 5. Hitta ditt mentala fokusrum. Är det i biblioteket, caféet, en park eller någon annanstans?

Skapa din egen framgång

Att bli riktigt framgångsrik kan vara svårt. Det spelar ingen roll om du är en idrottare, skådespelare, polis, städare eller egenföretagare. Alla kan bli framgångsrika på sitt sätt inom sitt område. Det mesta börjar däremot med god vanor. I ett av de mest populära inläggen vi har skrivit tipsar vi om hur du kan bli framgångsrik. I inlägget får du 10 tips där fem av dem handlar om sådant du kan göra på fritiden för att bli framgångsrik och fem tips som mer är riktlinjer för att lyckas varje dag.

Tips! Läs inlägget Saker du bör göra varje dag för att bli framgångsrik

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil