Butiksdöden - Ett hot i närtid?

25/5/2018
7
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
7
minuter

Intåget av Internet år 1992 var startskottet för en ny era. En tid som skulle präglas av information, kommunikation och senare även försäljning. Det har tagit tid, men över 25 år senare kan du handla i princip vad som helst över nätet. Man kan säga att e-handeln kopierade postorderns modell. Bläddra i en katalog, beställ det du vill ha och få det hemskickat. Under 2017 handlade vi från svenska leverantörer för ca 67 miljarder kronor och då tillkommer ca 13 miljarder som gick till utländska leverantörer.

Digitaliseringen

Rapporter visar att 29% av befolkningen i åldern 16-64 år är vana vid att handla online. Det betyder inte bara att de har gjort det någon gång, det betyder att de kanske t o m gör det på daglig basis. Hade du för 15 år sedan sagt till en kompis att man snart kommer att handla all sin mat över nätet och få det levererat till dörren, så hade de antagligen skrattat åt dig. Idag blickar vi tillbaka på ett 2017 där över 4% av den totala livsmedelshandeln skedde online och där färdiga middagslösningar har tagit några procentenheter tillbaka till förmån för lösplockslösningen. Man tror att de stora matvarukedjornas egna lösningar för att beställa online och leverera till dörren har gjort att man hellre väljer allt det man vill äta själv och struntar i föregångares färdiga matsedlar. Dessutom har dessa matvarukedjor blivit skickliga på att skapa innehåll som tilltalar deras målgrupp och dessutom ger förslag på recept. Ta Coop som marknadsför sina middagar för fyra personer under 80 kr som exempel.

Men säljer de lika bra?

Ja, faktiskt. Konverteringsanalyser visar att 9 av 10 spontanshoppar när de handlar mat på nätet. Dessutom så visar analysen att 1 av 10 köper “i kassalinjen” online (i check-outen), vilket innebär en dubbelt så hög konverteringsgrad jämfört med butiker. Eye-tracking (man spårar var ögat tittar) visar att man i regel återkommer till samma produkt online än i en fysisk butik. Den fysiska butiken är så pass fylld med färger, rörelser och intryck att man får tunnelseende. Lägg därtill kötiden som kan göra spontanköp näst intill omöjliga eller stressen av att jonglera ett eller flera barn samtidigt som man ska lägga upp varor, betala och packa ned sina varor. Hemma i soffan kan man titta i lugn och ro.

Den genomsnittliga inköpstiden för de som handlade online på dator var 17 minuter medan de som handlade via mobilen endast tog 15 minuter på sig. Däremot så la den som handlade på desktop ned 20 varor i snitt medan den som handlade på mobil köpte 18 varor. Mjölk och frukt var de vanligaste varorna och hade en konvertering på 98%.

Även modebranschen och andra branscher som inte håller på med livsmedel har sett en markant ökning online. Möjligheten att beställa hem produkter, ta emot dem nästa dag och skicka tillbaka det man inte vill ha utan extra kostnad har revolutionerat marknaden.

Svensk Handels prognos

Prognosen som tagits fram av Svensk Handel visar att 11 000 butiker och 49 000 jobb kan försvinna fram till 2025. Inom många branscher så närmar man sig, eller har precis passerat, den magiska brytpunkten på 15% i tillväxt för e-handel.  Många jobb som finns idag på lokala platser kommer att vara överflödiga och i dess ställe växer ett skriande behov av annan kompetens än det klassiska butiksbiträdet.

Totalt väntas e-handeln utgöra 22-33% av den svenska detaljhandeln år 2025. Inom de branscher som kallas för “sällanköpsvaruhandel” kommer näthandeln att stå för 31-46% där en ansenlig procent kommer att hamna på utlandshandeln. Man tror att antalet butiker i sällanköpshandeln kommer att minska med minst 6 000 och som mest 11 000. Det betyder i sin tur att antalet sysselsatta personer sjunker till 28 000-49 000 personer fram till 2025. Detta enligt rapporter från Dagens Handel.

Utlandsläckaget är påtagligt

Amazon. En av medlemmarna i the big five, hotar de svenska företagen. Som det ser ut idag är det inte en fråga om Amazon kommer att kliva in på den svenska marknaden, utan snarare när de kommer att göra det. Representanter för näringslivet, Svensk Handel, Företagarna, m fl är oroade för att jobb och företag ska försvinna från Sverige. Enligt dem är det upp till politikerna att underlätta för svenska företag att stanna kvar i Sverige och inte flytta sin verksamhet utomlands eller i värsta fall gå i konkurs till följd av den här utvecklingen.

Tips! Läs om Amazon och fler trender i artikeln 15 nya trender 2018

Modebranschens utmaning

Just nu står modebranschen vid brytpunkten. Många stora kedjor funderar nog över om de verkligen ska ha närvaro överallt i Sverige och på hur stora butiker de verkligen behöver allt eftersom att e-handeln tar andelar. En lösning är att ha mindre lokaler, mindre lager och färre anställda. Då kan man ha kvar sin närvaro men ändå lägga pengar på e-handeln. Så showrooms och pop-up-stores har blivit oerhört populärt och något som många köpcentrum faktiskt har öronmärkta platser för och marknadsför. Det är för att attrahera människor och ha ett mer levande och dynamiskt köpcentrum.

Möjligheter vs. hot

Är glaset halvtomt eller halvfullt? Det såklart på sin egen situation och till viss del inställning. Men om vi ska ta fram spåkulan lite och sia om framtiden för den enskilde företagaren så tror vi att man kan vara lugn om man har en stark lokal förankring. Många mindre orter lever på sina företagare och man uppskattar att få komma till en butik och prova sina kläder eller prata med en personlig säljare. Hoten kan vara utbudet och pris. Många sajter online kan dumpa priserna och ha större lager än mindre butiker eller kedjor och då kan det bli tufft. Många går också till en butik för att prova kläderna eller produkten och handlar sedan online direkt i mobilen. Har du både en butik och en e-handel så bör du överväga omnichannel. Det betyder att du säljer via olika kanaler men har samma pris oavsett om det är från butik, katalog eller e-handel. Om du har råd så kan du testa att placera ut en iPad eller dator i butiken. Då kan kunden söka bland produkterna, ställa frågor till dig och beställa direkt hem till sig. Utmärkt om en vara är slut i en viss storlek eller inte finns i butik.

Andra hot för fysiska butiker kan vara det fina vädret under våren och sommaren. Då vill människor vara utomhus, i sina sommarstugor eller utomlands. Medan alltid mobilen är nära till hands. Det är ofta lättare att driva ett företag online. Man har lägre fasta kostnader och är inte lika sårbar, framför allt i starten. Här kan du läsa mer om statistik och framtidsspaningar.

Marknadsföra butik vs. e-handel

Marknadsföring är inte svart eller vitt. Det finns inte några direkta rätt eller fel. Vissa saker funkar helt enkelt bara för vissa och andra saker funkar inte alls för andra. Det finns många likheter mellan att marknadsföra en fysisk butik och en e-handel men det kan vara bra att läsa på om vad som är mest effektivt för just din verksamhet. Därför har vi skrivit några artiklar som kan hjälpa dig på vägen. Men en tumregel bör vara, åtminstone för e-handel i mindre skala, att förhålla dig till onlinemarknadsföring då det är där din affär finns. Det viktigaste är som sagt att ha koll på kundens köpresa. Har du en tightare budget så kan du kolla in de här tipsen om gratis marknadsföring för din butik eller e-handel.

Tips! Läs artiklarna Så marknadsför du din e-handel och Så marknadsför du din butik

Men hur kommer det att påverka samhället i stort? Om en del av handeln, jobben och företagen flyttas utomlands så kommer vi att tappa arbetstillfällen och skatteintäkter. Hur kommer Sverige att svara på det? Högre avgifter för paket som kommer från utlandet? För att inte tala om miljön. Den moderna konsumenten förväntar sig snabba leveranser och kommer det kommer att leda till utsläpp och påverkan på miljön. Den stora vinnaren skulle väl bli transportindustrin.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Källor och inspiration:
Svensk Digital Handel
D-food index Q1 2018
E-handel.se

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil