Budget för privatekonomi - del av en helhet

26/4/2021
3
minuter

Maria Metsar

Styrelseledamot
Kredity
3
minuter

Detta inlägg är skrivet av sakkunniga på Kredity. Kredity jämför snabblån, företagslån och kontokrediter för dig som behöver låna pengar. De listar också utvalda privatlån och låneförmedlare som hjälper dig att samla dina små lån hos en enda aktör.

Att ha en fungerande och tydlig budget för sin privatekonomi må vara en självklarhet för många. Men tyvärr så är inte alltid fallet. Det är även något Kredity som jämför lån noterat bland en del besökare.

Antingen tycker man sig ha koll, eller så har man inte riktigt strukturerat upp det. Har du dessutom ett mindre eget företag så blir det ännu viktigare. Särskilt då en bristande uppdelning av privata konton och företagskonton är ett av de vanligaste misstagen som görs. Därför följer några enkla tips som bör vara en del av varje privat budget.

Skapa en tydlig struktur

En tydlig struktur är A och O. I detta fall handlar det ofta inte om att kunskapen saknas utan snarare verktygen. En del program är för dyra medan andra inte är så vana vid till exempel Microsoft Excel. Som tur är finns det riktigt smidiga och gratisversioner. Ett sådant exempel är Konsumentverkets budgetkalkylator. Lätt att använda, du får en bra överblick och dessutom helt kostnadsfritt.

Räkna in allt - lån, utgifter och intäkter

När du sätter upp din budget är det viktigt att du lämnar så lite som möjligt åt slumpen. Gå därför igenom din befintliga ekonomi och räkna in alla intäkter och utgifter så exakt det går. Dra inga siffror ur luften utan gå faktiskt igenom ditt bankkonto där du ser allt svart på vitt. Räknar du in plus- och minusposter ser du även direkt, och särskilt var, du måste dra ner på konsumtionen eller ändra ett mönster. Att anta kostnaden för budgetposter är ett fel som är återkommande.

Räkna med oväntade utgifter

Skapa utrymme för oväntade utgifter. Dessa kan alltid uppstå, och kommer alltid att uppstå. Skulle det vara så att du måste täcka dem med ett lån så bör du också göra en avvägning. Glöm inte att räkna in till exempel ränta på lånet, löptid och eventuella tillkommande avgifter. En fördel kan även vara att ta ett lån utan UC. Särskilt om det handlar om mindre lån som du planerat att betala tillbaka snabbt.

Skapa ett separat konto

Använd inte enbart ett vanligt lönekonto. Det är allt för vanligt att man börjar nalla lite och därmed inte längre har kontroll. En kaffe här och en tidning där, men det handlar om många bäckar små. Skaffa därför ett separat sparkonto dit du för över pengar som inte är till för konsumtion. Har du inte gjort det förut kommer du säkerligen bli överraskad av resultatet.

Sätt upp mål - dra ner på spontanitet

Sätt upp tydliga mål för din budget. Inga spontana infall utan belöna dig när du når vissa uppsatta mål. Det kommer både kännas bättre och du kommer märka resultat. Utöver det kommer du även ha något tydligt att sträva mot.

Slarva inte med uppföljningen

En absolut viktig poäng är att jobba med budgeten över tid. Det vill säga att det inte räcker att sitta en kväll, rita upp en budget och sen inte följa den. Gör upp en plan för avstämningar, till exempel en gång i veckan där du kikar om du ligger i fas eller om du måste justera något. Det är också ett bra tillfälle till att upptäcka utgifter som du tidigare inte ens tänkt på.


Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil