Börjat tänka på pensionen?

9/1/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Även om du inte känner dig gammal nog att tänka på pensionen kan det vara bra att börja förbereda både sig själv, sin anställning eller företag på vad som komma skall.

När ska jag börja ta ut pension?

Man bör börja tänka på hur man ska göra med pensionen när man är omkring 55 år. Vill man maximera resultatet av sin pension bör man börja ta ut pension när man fyller 62 år.

Fortsätter man att arbeta ger det såklart stora ekonomiska fördelar. När man har fyllt 65 år får man ett högre grundavdrag, halverade socialavgifter och ett förhöjt jobbskatteavdrag som ger 20% lägre skatt för dig.

I och med att du kan plocka ut pension samtidigt som du fortsätter att tjäna pension blir det en win-win att fortsätta att arbeta. Tar du ut pensionen senare än när du är 62 år blir månadsnivån högre, men den totala summan blir densamma.

Du har en tilltänkt dödsdag i det orangea kuvertet som du får hem varje år. Skulle du avlida innan det tänkta datumet tillfaller den allmänna pensionen de övriga pensionärerna som är födda samma år som du är. Premiepensionen och tjänstepensionen däremot kan du ha ett efterlevandeskydd för och då tillfaller de pengarna dina närstående.

Ska jag driva företag eller vara anställd?

Det finns tydliga fördelar med att driva företag mot att vara anställd som pensionär. Man har t ex en avgångsskyldighet när man är 69 år gammal och äldre företagare har ofta enkelt att ta emot uppdrag mot fakturering. Skulle någon månad gå lite sämre än den andra så har man ju alltid pensionen att luta sig mot som en grund.

Försätt aktiebolaget i karens när du är 60 år

När du närmar dig pensionsålder kan det vara en god idé att försätta aktiebolaget i karens och starta en enskild firma istället. En del av vinsten i ditt aktiebolag kan du ta ut årligen i utdelning till 20% skatt.

2020 höjs pensionsåldern till 62 år

I ett nytt trappsystem har riksdagen beslutat om att höja pensionsåldern (det år man får ta ut allmän pension). År 2020 höjs det till 62 år, år 2023 till 63 år och år 2026 till 64 år.

Samtidigt höjer man åldern för avgångsskyldighet till 68 år för år 2020 och år 2023 blir det 69 år. Den 1 december 2019 höjs grundnivån i garantipensionen med hela 200 kronor i månaden.

Ta ett större ansvar som egenföretagare

Det gäller verkligen att plocka ut lön eller skatta på överskott och kompensera för den uteblivna tjänstepensionen som du hade haft som anställd. Vill du nå upp till taket för hur mycket du kan tjäna till den allmänna pensionen ska du plocka ut 43 309 kronor (2019) i lön varje månad.

Däremot gäller det att komplettera med tjänstepension, sparande eller liknande för att det ska gå ihop med den allmänna pensionen. Spara därför minst 4,5% av lönen eller överskottet för pensionen.

Som ny och liten kan det kännas tufft att ta ut någon större lön. Men Pensionsmyndigheten råder dig ändå till att ta ut en liten lön, även i början. Då tjänar du i alla fall någonting till den allmänna pensionen och det är inte bara den som gynnas - socialförsäkringar som t ex sjukpenningen (SGI) påverkas också positivt.

Tips! Läs artiklarna Sjuk som företagare och Om du eller en anställd skadar sig i jobbet

Företagare - gör så här!

  • Ta ut marknadsmässig lön. Då ser du till att säkra din sjukpenninggrundande (SGI) nivå om du blir sjuk, skadad eller måste vara hemma för vård av sjukt barn (VAB).
  • Tar du ut lägre lön under en period är det bra att kompensera med ökade pensionsavsättningar när företaget är mer lönsamt igen.
  • Sätt av minst 4,5% av din lön varje månad.
  • Låt pengarna jobba! Placera sparandet i fonder eller i säkrare typer av aktier för att se pengarna växa och ge avkastning innan du behöver dem.
  • Gör avdrag på privat pensionssparande inom en privat pensionsförsäkring eller IPS på upp till 35% av inkomsten. Däremot finns det ett tak på ca 38 000 kronor i månaden för avdragen.

Lycka till med företagandet och pensionen!
/Teamet på Qred

Börjat tänka på pensionen? - Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil