Bor det en serieentreprenör i dig?

23/5/2019
4
minuter

Emil Sunvisson

Qred
4
minuter

Det här inlägget är skrivet av vår VD och medgrundare Emil Sunvisson. Han reder ut begreppen, lär dig göra en självdiagnos och ger dig lite goda tips på vägen. Allt baserat på sina egna erfarenheter.

Vad är en serieentreprenör?

En serieentreprenör är en entreprenör som hela tiden kommer på nya ideer och startar nya företag. Till skillnad från en vanlig entreprenör som ofta kommer på en grundläggande idé, startar ett företag och sedan driver bolaget i den viktiga rollen som VD med ansvar för den dagliga driften och ledningen.

Testa dig själv

Vi har kartlagt ett antal serieentreprenörer och identifierat några tydliga och synliga symptom som kan visa på att du också är en potentiell serieentreprenör. Testa dig själv i detta enkla test.

 1. Tidiga tecken redan i barndomen
  Redan som barn var du på något sätt intresserad av affärer och företagande. Kanske guidade du turister till lokala sevärdheter, kanske startade du en självplock för svarta vinbär på föräldrarnas tomt eller sålde du kanske majblommor på äldreboenden? Att redan som ung visa ett intresse och uppfinningsrikedom är ett tydligt varningstecken (eller sundhetstecken).
 2. Du beundrar andra entreprenörer
  Om du som jag, är en stor beundrare av andra framgångsrika och karismatiska entreprenörer, så är det ett säkert tecken. Om du tycker Elon Musk rockar mer än Elton John är det helt klart ett tydligt varningstecken. Det finns ju så otroligt många duktiga entreprenörer som visar vägen och ger mig inspiration. Du kanske har någon idolbild?
 3. Du underskattar andra företag
  När du ser på andra företag som varit med länge som under decennier kämpat för att bygga en stark position i marknaden med hårt arbete och genomtänkta strategier, så kan du ändå inte låta bli att se brister och områden som man missar eller kan förbättra. Du ser alltid luckor för nya aktörer.
 4. Du överskattar din egen förmåga
  “Underskatta aldrig en person som överskattar sig själv” är en gammal sanning inom entreprenörsvärlden. Låt inte andra tala om var dina gränser är, och vad du kan göra eller inte kan göra. Bara du känner dina förmågor och dina begränsningar. Även om du förmodligen överskattar dem. Överskattning och tro på dig själv är ett tydligt tecken.
 5. Du älskar nya utmaningar
  Har du konsekvent letat efter nya utmaningar och mål? Drivs du av att bevisa för dig själv att du kan klara av saker? Ofta är det själva uppgiften att nå målet som är motiverande för dig, medan förmågan att i lugn och ro njuta av det uppnådda målet inte är lika stark. Serieentreprenörer är rastlösa själar som sällan har tålamodet att stanna upp utan ständigt sätter upp nya utmaningar.

Om ett eller flera svar stämmer in på dig och dina beteenden finns det en stor risk att du är en serieentreprenör.

Vad ska du tänka på som serieentreprenör?

Det är underbart att ha massor av idéer och en kreativ ådra. Men att vara serieentreprenör är långt ifrån samma sak som att vara en framgångsrik entreprenör. Skillnaden är att serieentreprenören inte ger upp bara för att man misslyckas. Som serieentreprenör ska du tänka på att omge dig med människor som kompletterar dig. Det är i teamet du hittar styrkan. Har du t ex svårt att genomföra dina idéer hela vägen? Slå ihop dig med en riktig tjurskalle som vägrar ge upp. Bygger dina idéer på luftiga antaganden och vaga förhoppningar? Då behöver du en realist med fötterna på jorden.

Tips! Läs mer i inlägget Starta företag tillsammans med en kompis eller partner

Vad ska du tänka på om du jobbar med en serieentreprenör?

Att jobba med en serieentreprenör kan vara fantastiskt och inspirerande, men också krävande och irriterande. Tänk på att serieentreprenören redan är tre steg före i sitt huvud, men glömt att berätta om den nya strategin. Se till att du förstår planen och ställ gärna några extra frågor, även om du får ett irriterat svar. Var inte rädd att dra i handbromsen om ni är på väg åt fel håll, men se till att ha bra argumentation. Se till att du jobbar med personer som du har förtroende för och kan lita på. Då kan det bli en spännande och upplevelserik resa.

Tips! Läs artikeln och intervjun Att driva företag tillsammans

Vad ska du göra om du misstänker att du är en potentiell serieentreprenör?

Det finns idag få kända botemedel. Det enklaste är kanske att ge efter för din passion och starta ett företag. Eller ett till. Det finns ju så mycket som är kvar att göra...

Ha kul, lycka till och kör hårt!

/Emil Sunvisson, VD på Qred

Emil Sunvisson, VD på Qred Företagslån

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil