Bluffakturor

18/12/2017
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Falska fakturor, eller bluffakturor, är ett vanligt förekommande problem för svenska företagare. Vart femte företag tros vara drabbat. Bluffakturor uppskattas ha betalats för upp till en miljard kronor bara under 2016. Trots en ny, skärpt lagstiftning fortsätter det systematiska bedrägeriet.

En bluffaktura kan beskrivas som en faktura för en vara eller en tjänst som du inte beställt, eller som du vilseletts att beställa. Två exempel är Bolagsupplysningen och Nummerupplysningen som skickar ut blanketter och fakturor där småföretagare luras att tro att de behöver uppdatera sina uppgifter hos en myndighet, vilket inte är fallet, och faktureras flera tusen kronor för bluffen. En annan variant är när företag skickar ett erbjudande om en tjänst men blanketten har utformats på ett sätt som får mottagarna att tro att de är skyldiga att betala en faktura.  

Om du som företagare blivit utsatt för en bluffaktura är det viktigt att bestrida fakturan så snart som möjligt. Detta innebär att meddela företaget som skickade fakturan att ingen tjänst eller produkt har beställts. Det finns ingen exakt mall att följa, men tänk på att få med följande information:

  • Fakturanummer eller kundnummer
  • Att fakturan bestrids, och
  • Orsaken till bestridandet (t ex: ”Fakturan bestrids eftersom ingen tjänst har beställts”).

Bestridandet skickas till den adress (antingen email eller postadress) som står på fakturan. Bifoga gärna en kopia av fakturan. Det är viktigt att spara kopior på alla brev och övrig kommunikation i samband med bestridandet, eftersom detta senare kan användas som bevis till din fördel vid eventuell tvisteförhandling. Skicka även en kopia av bestridandet till Svensk Handel, varningslistan@svenskhandel.se

Ifall bluffakturan skickats vidare till inkasso måste även inkassoföretaget få meddelandet om att fakturan bestrids. När en faktura har bestridits får fordringen enligt god inkassosed inte skickas vidare till Kronofogden.

Läs mer om borgenär, gäldenär, skuld, fordran och mycket mer i kategorin Qred förklarar.
Lycka till med företagandet!

- Jenny Arvidsson, Head of Legal and Compliance på Qred Företagslån

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil