Bli bättre på att klimatkompensera som småföretagare


Klimatet har nog aldrig varit en hetare potatis än vad den är just nu. Efter den värmebölja som sköljde över Sverige och Europa under sommaren 2018 och Greta Thunbergs internationella framfart, har de allra flesta börjat tänka mer på klimatet och hur man påverkar miljön.
Vad är klimatkompensation?
Grundtanken med att kompensera för klimatpåverkan är att den som orsakar utsläpp också ska betala för att motsvarande mängd minskar någon annanstans, enligt Naturskyddsföreningen. Det kan t ex ske genom att man köper utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan. En annan typ av kompensation är att t ex plantera träd eller ge pengar till trädplantering.
Många menar dock att man inte bara kan köpa eller kompensera sig fri från såväl klimatpåverkan som klimatångest. Det måste börja med det egna beteendet och hur man väljer att leva sitt liv, både som privatperson och företagare.
För att en åtgärd ska kunna ses som klimatkompensation ska den genomföras genom ett certifieringsstandard som gärna är internationellt accepterad och godkänd. De kriterier som bör uppfyllas är:
- Additionalitet: Klimatnyttan skulle aldrig ha skett utan de klimatkompensationer som investerats i projektet.
- Mätbarhet: Minskningarna av utsläpp ska vara kvatifierbara genom godkända och erkända mätmetoder.
- Verifierbarhet: Det ska kunna verifieras av tredje part.
- Spårbarhet: De projekt och insatser som genomförs ska vara spårbara och de krediter som skapas förses med unika nummer som registreras och makulerar i ett offentligt register.
- Permanens: Klimatkompensationen ska ge en beständig klimatnytta. Utsläpp ska inte bara skjutas fram eller försenas.
- Bidragande till en hållbar utveckling: Det ska, förutom att komoenseras för växthusgasutsläpp, ha sociala och ekologiska mervärden.
5 tips på hur du kan klimatkompensera som småföretagare
- Se över dina utsläpp och påverkan på miljön
Räkna ut hur mycket du och ditt företag påverkar miljön. Sedan kan du kompensera genom att ge pengar till projekt som arbetar för en bättre miljö eller någon form av trädplantering. - Byt elbolag
Kolla upp hur miljövänligt ditt nuvarande elbolag och leverantören är. Kanske kan du byta till något som arbetar mer med vind-, vatten- och solkraft samtidigt som du sluter ett billigare avtal? Många som byter elbolag lyckas skriva förmånliga avtal som är bättre än det tidigare. - Klimatkompensera dina resor
Flyger du mycket? Då finns det många flyg- och resebolag som erbjuder någon form av klimatkompensation. Det stoppar ju dock inte att minska utsläppen för själva flygresan. - Se över dina leverantörer
Är dina partners och leverantörer miljömedvetna eller finns det skäl för förändring? En del företag har det i sin policy att man bl a ska vara jämställda och klimatsmarta. - Räkna ut varje enskild anställds utsläpp i snitt
På Klimatkompensera.se kan du räkna ut hur klimatpåverkan för utsläpp per anställd i klimatberäkningen är för svenska företag. Ställ in hur många anställda ni har och se hur mycket ni bör klimatkompensera och vad kostnaden skulle bli för det. Du kan t o m räkna ut vad man bör klimatkompensera för en flygresa, bilresa, hotellvistelse eller energiförbruknings påverkan.
Res smartare!
Det finns få saker som är så starkt sammankopplade till klimatet som resor, även om t ex klädindustrin bidrar till ännu större utsläpp i stort. Hur kan du resa mer klimatsmart?
- Vilken bil kör du/ni?
Är det en hybrid eller elbil? Stirra dig inte blind på att det inte är en el- eller diesel, det kan vara minst lika dåligt ändå. Minns du tipsen från listan ovan? Det är minst lika viktigt att ha koll på var du får din el från. Är det fossila bränslen som används är du inte alls den miljövän som du trodde att du var när du rattade runt på vägarna. - Behöver alla på företaget bil?
Är ni flera på företaget som behöver köra bil i arbetet, så kan ni se över vilken typ av bil ni kör och era körsträckor. Installera en digital körjournal och utfäst små bonusar eller tävlingar för den som kan köra mest miljövänligt. Ett exempel är Ryska Posten som hade ett bonussystem för sina förare, som dessutom körde Toyota Prius eller annan miljövänlig bil. Enligt källor från de som arbetar där gick snittutsläppen per mil ned drastiskt. På så sätt gick även drivmedelskostnaderna ned för bolaget och bilarna kördes på ett bättre sätt. Man undvek alltså fler verkstadsbesök, olyckor och slitage samtidigt som kostnaden för själva bensinen gick ned. Som en ytterligare bonus fick man ett rykte om sig som ett miljömedvetet och modernt företag. Win-win!
Fun story! Det sägs att förare på Ryska Posten stängde av sina klimatanläggningar i bilarna på vintern. Allt för att få ned bränsleförbrukningen. Dunjackor var alltså ett måste! - Långa resor?
Skulle du ha tagit bilen av bekvämlighetsskäl så kanske du kan ta tåget istället? Skulle du ha flugit kanske du kan hitta ett alternativt resesätt, som t ex tåg eller samåkning? - Klassikern! Kan du gå, ta cykeln, resa kollektivt?
“Den late bar ihjäl sig.” Men den late tog antagligen också bilen, taxin eller hoppade på bussen i onödan också. Få lite härlig vardagsmotion genom att ta cykeln, skateboarden eller promenera dit du ska.
Tips! Läs mer i Bli klimatsmart efter den varma och torra sommaren
Qred gick med i Breakits Impact Challenge
Under våren kom Breakit med en utmaning som vi på Qred hoppade på. Det gick ut på att bli en mer hållbar och miljövänlig arbetsplats och spelare i världen. Breakit Impact Challenge hade veckomål och uppgifter som man skulle genomföra för att bli certifierad.
Efter fem veckor av utmaningar och åtgärder har vi blivit mycket mer medvetna om vår egen miljöpåverkan och även om såklart kan bli mycket bättre har vi kommit väldigt långt på vägen.
Följ vår resa!
Här ser du ett urval av de inlägg som vi lade ut under Breakit Impact Challenge. Lycka till med din egen resa mot ett klimatsmartare leverne!
View this post on Instagram
A post shared by Qred Företagslån (@qredsverige) on May 6, 2019 at 2:55am PDT
View this post on Instagram
A post shared by Qred Företagslån (@qredsverige) on May 15, 2019 at 7:06am PDT
View this post on Instagram
A post shared by Qred Företagslån (@qredsverige) on Jun 5, 2019 at 8:51am PDT