Snart kan det bli billigare att starta aktiebolag

17/9/2019
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Regeringen föreslår att kravet på aktiekapital ska sänkas fr o m 1 januari år 2020. Sänkningen planeras att halveras till 25 000 kr. Man har alltså på relativt kort tid gått från att ha ett krav på 100 000 kronor år 2010 till 25 000 kronor år 2020.

Del av Januariavtalet

Det här är en del i Januariavtalet som är en överenskommelse mellan regeringen och Liberalerna. Partierna som står bakom förslaget tror att sänkningen kommer att leda till en ökning av nystartade företag, då många fler får möjligheten att gå från plan till verksamhet.

"Vi tror att sänkningen kommer att leda till en ökning av nystartade företag i Sverige, eftersom det gör att fler människor faktiskt har råd att gå från dröm till handling," säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C).

Pressmeddelande från Centerpartiet

Varför sänker man kravet på aktiekapital?

Man tror att aktiebolagsformen, som bolagsform betraktad, står sig bättre än t ex en enskild firma. Det är dessutom säkrare för företagare att driva ett aktiebolag vs. enskild firma. För företagaren är det även mer flexibelt att driva, eftersom att det ofta är mindre företag som växer mest och snabbast när det kommer till t ex anställda.

"Sänkningen av kravet på aktiekapital innebär en större flexibilitet för de små och växande företagen runt om i landet. Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande," säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Regeringen har en tydlig plan att främja kvinnliga företagare och då dessa främst återfinns inom tjänstesektorn, förväntas sänkningen ha positiva effekter för de företagen. Kvinnor som t ex driver enskilda firmor inom städ kommer nu att kunna växa lättare och anställa sina första medarbetare.  

Entreprenörsanda är ett resultat av flera faktorer

Det faktum att antalet aktiebolag har ökat så pass mycket de senaste 10 åren beror på många olika faktorer. En faktor är den ökade befolkningsmängden. En annan är globaliseringen och digitaliseringen. En tredje är att det har blivit billigare att starta aktiebolag och det är en mer hållbar och trygg bolagsform. Enligt Visma Spcs har nyföretagandet ökat med 60% mellan 2010 och 2018.

Tips! Läs artikeln Entreprenörsandan blomstrar! Var tredje svensk vill starta eget.

Det negativa med lagändringen

Även om det finns mycket positivt med sänkningen, så finns det en del orosmoln kring det sänkta insatskapitalet. Det är att kriminella kan gynnas av det och att kriminella missbrukar aktiebolag som bolagsform. Enligt UC är det ungefär en tredjedel av alla konkurser som är oseriösa bolag.

Varför denna utveckling?

Sedan 90-talets rånvåg av värdetransporter, banker och postkontor har kontanthanteringen minskat drastiskt och säkerheten blivit högre. Den grova kriminella verksamheten har därför flyttat ut på Internet för att stanna. Bedrägerier, övertagningar av bolag, utpressningar, ID-kapningar, m.m har ökat enormt under de senaste 10-15 åren.

Tips! Läs artikeln Bluffakturor, falska fakturor och bedrägerier

Aktiebolag ses idag som det bästa sättet för att inleda och driva en brottslig verksamhet. Idag räknas omkring 5% av alla företag startas av kriminellt syfte. Under 2019 har 154 av de 446 bolagen som gått i konkurs flaggats av UC som misstänkta. Borttagandet av revisionsplikten har också bidragit till att det är lättare att starta och köpa aktiebolag.

"Bland de bolag som fastnar i våra automatiserade kontroller ser vi en tydlig och stor ökning under de senaste åren," säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Pengatvätt, krediter och terrorfinansiering

Bland de saker som kriminella använder aktiebolag till är pengatvätt, handla på krediter eller ta lån för att finansiera terrorism i topp. Därför har banker, finansinstitut och andra bolag hårda krav på sig att undersöka och rapportera misstänkta fall.

De vanligaste bluffbolagen är de inom bygg- och detaljhandelsbranschen. Inom byggbranschen har många av dessa bolag köpt in dyra verktyg som de sedan säljer innan de går i konkurs.

Det bästa tipset som säkerhetsfolk och myndigheter kan ge är att göra extra kontroller innan man gör affärer med någon.

Qred hjälper alla typer av bolag med rätt finansiering

Sedan vi grundades har vi stått på småföretagens sida när det kommer till att hitta rätt finansiering för tillväxt. Att göra det så enkelt som att köpa en bok på nätet och så greppbart som att vi endast har en fast månadsavgift som kostnad för lånet, är sådant som vi tror mycket på.

Nya som gamla, stora som små, aktiebolag som enskilda firmor - alla kan få hjälp hos oss på Qred Företagslån.

Källor:
SvD
Omslagsbild TT

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil