8 exempel när företag föddes - eller dog


I den här artikeln vill vi rikta strålkastarljuset mot de gånger där företag eller personer undervärderade en idé. Men vi ska också lyfta de företag eller personer som faktiskt lyckats se potentialen i något som blev riktigt stort.
5 gånger som företag eller personer undervärderar en idé
Vi har alla varit där. Sagt att “det där kommer aldrig att fungera”. Sedan rullar tiden på och helt plötsligt fungerar det där som vi inte trodde på.
Men var lugn! Du är långt ifrån ensam.
Investerare tackade nej till Spotify efter rörig presentation
I sommarens sommarprat får man höra Martin Lorentzon, medgrundare till Spotify, berätta om hela sin karriär. Under ett segment berättar han om hur han i en presentation för några amerikanska investerare bittert fick ångra att han inte kollade igenom sin dators sökhistorik innan han satte igång.
Kulturen på företaget var att man gärna och ofta utsatte varandra för “pranks”. Så när Lorentzon lämnat sin dator obevakad tog en anställd i ekonomiteam chansen. Hen installerade ett plugin som sattes igång så fort användaren öppnar Google för att göra en sökning. Det är bara det att programmet genomförde sin egen sökning istället för det användaren egentligen ville göra.
Sökningen “how to enlarge my small penis” blev slutet för mötet och företaget repade sig inte efter det.
År senare när han tillsammans med Daniel Ek, medgrundaren till Spotify, skulle göra en liknande presentation för några norska investerare hände något liknande. Gamla sökningar som “Die motherfucker die” och “10 000 tyska bögar” från programmet “Hassan” dök upp.
Martin Lorentzon tänkte “inte en gång till!” och att det här ser riktigt konstigt ut inför de norska investerarna i kostym.
Mycket riktigt. De norska investerarna fick stora skälvan och avböjde att investera i Spotify p g a att de ansåg att det var för stor risk. Några år senare är det historia och Spotify noterades på börsen i New York.
Vad är läxan?
Döm inte en bok efter sitt omslag och se till helheten.
Mer läsning (och lyssning):
Martin Lorentzons sommarprat 2020

Nokia sa nej till Android
När Android höll på att utvecklas tackade Nokia nej till att använda det som operativsystem i sina mobiltelefoner. Tanken var att det skulle ersätta Nokias eget operativsystem Symbian, som inte direkt var någon större succé. Tyvärr såg man inte nyktert på att Samsung också ville använda sig av Android som operativsystem och fasade över att Samsung, eller någon annan hårdvarutillverkare, skulle ha allt för mycket inflytande på Android.
Istället valde Nokia att använda Microsoft Windows i sina mobiltelefoner.
Vad är läxan?
Ta risker och se samarbeten mellan varumärken som något positivt.
Mer läsning:
I en artikel i The Guardian kan man läsa mer om varför de inte valde att köpa in sig i Androids ekosystem.
Kodak vägrade att låta digitalkameran ta över
Kodak. Du kanske hör varumärket och tänker på dess röda och gula logotyp? Eller tänker du på att framkalla film?
Bra! För det var precis vad Kodak ville att man skulle göra. Framkalla dyra rullar av film år efter år efter år. Det var deras levebröd och stora källa till intäkter. Så när en av deras egna anställda (!) Steven Sasson går till sina chefer för att berätta hur han har uppfunnit en tidig version av digitalkameran fick han inte se några chefer studsa av glädje.
Föga imponerade låter de Sasson fortsätta att utveckla sin idé, trots att de aldrig trodde att någon någonsin skulle vilja se ett fotografi på en digital skärm…
År 1989 lyckades Sasson och Robert Hills att skapa den första DSLR-kameran. Den hade ett minneskort och komprimerade bilden, precis som dagens digitalkameror. Kodaks marknadsavdelning var inte imponerad. Det här skulle ju ta död på kassakon - fysiska filmrullar.
Men tro inte att Kodak inte tjänade pengar på det här. Faktum är att de tjänade miljarder dollar på patentet, ända till att det gick ut år 2007. Fem år senare, år 2012, ansökte Kodak om konkurs.
Vad är läxan?
Om du inte anpassar dig, så dör du.
Mer läsning:
Läs mer om historien i artikeln från Business Insider.
Lamborghini grundades som ett resultat av Ferrari
… men inte som du kanske tror. Att man var imponerad över Enzo Ferrari och hans skapelser - utan precis tvärtom!
Ferruccio Lamborghini hade ett mindre företag som tillverkade traktorer. Han var dessutom intresserad av bilar och som en rik entreprenör hade han ett flertal sportbilar, bl a en Ferrari 250 GT. Ferruccio var dock inte så nöjd med kopplingen och en dag besökte han Enzo Ferrari för att prata om det här problemet som han upplevde med kopplingen.
Hade Enzo Ferrari svarat annorlunda kanske inte de vackra, snabba och exklusiva bilarna från Lamborghini sett dagens ljus.
Men tack vare att Enzo Ferrari svarade att “problemen är inte hos bilen utan hos föraren” så blev Ferruccio så pass förolämpad att han gick därifrån och började utveckla sina egna sportbilar.
Vad är läxan?
Var lyhörd och öppen för feedback.
Mer läsning:
I den här artikeln kan du läsa mer om hur Ferruccio Lamborghini utvecklade ett av världens mest exklusiva bilmärken.
Yahoo sa nej till Google
Under år 2002 hade Yahoo chansen att köpa Google för (endast?) en miljon dollar. Ledningen hade svårt att bestämma sig och när de till slut bestämde sig för att ta en seriös förhandling med sina motparter på Google hade priset stigit till tre miljarder dollar. Hoppsan!
Vad är läxan?
Acceptera att det finns en ny spelare i kvarteret och ta chansen när du får den.
Mer läsning:
I den här artikeln från UMD skriver författaren om sex anledningar till Yahoos fall.
3 gånger som man tog chansen
Precis som det kan vara intressant att läsa om misslyckanden, kan det vara inspirerande att läsa och höra om när det har gått riktigt bra. Därför listar vi dessa tre framgångssagorna. Trevlig läsning!
Facebook köper upp WhatsApp och Instagram
Mark Zuckerberg såg tidigt hur beteendet och trender förändrades online under sin tid som student på Harvard. Samma fingertoppskänsla verkar han, eller åtminstone hans team, ha för att förvärva nya företag.
Genom att köpa upp WhatsApp och Instagram, förädla och vidareutveckla dessa, så innehar Facebook idag de fyra mest nedladdade apparna under 2010-talet (Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp och Instagram).
Vad är läxan?
Bli så pass stor att dina konkurrenter blir dina allierade.
Mer läsning:
I den här artikeln från BBC kan du t ex läsa mer om värdet för respektive företag och app.
Colonel Sanders grundar Kentucky Fried Chicken (KFC) vid 65 års ålder
Efter att ha haft en tuff barndom där han fick ta hand om sina syskon helt själv p g a att hans far gått bort och hans mor arbetade långt bort tog han sig an en mängd olika jobb. Efter att ha fått sin juridiska karriär spolierad efter att ha hamnat i slagsmål med en klient startade Harland Sanders Sander’s Café i anslutning till den bensinmack som han var franchisetagare för.
Entreprenör ut i fingerspetsarna och rik på erfarenhet efter alla möjliga ströjobb i ungdomen och en arbetsmoral från militärtjänsten på Kuba under tonåren ledde till att han startade ett motell och år 1952 grundades KFC som vi känner till det idag.
Harland Sanders sålde delar av restaurangkonceptet under de följande årtionden och stannade kvar som en avlönad varumärkesambassadör i TV-reklamera, etc.
Vad är läxan?
Att ålder bara är en siffra och summan av vår erfarenhet kan leda till stora ting.
Mer läsning:
Läs mer ingående om Harland “Colonel” Sanders livshistoria i The Balance Small Business.
Jack Ma fick inte jobb på KFC, grundade istället Alibaba och gick i pension vid 55 års ålder
En av världens rikaste människor, Jack Ma, med en förmögenhet på över 36 miljarder dollar (2017) fick inte ens jobb på ovan nämnda snabbmatsrestaurang - Kentucky Fried Chicken.
Efter att ha studerat färdigt på college i Kina sökte Jack Ma över 30 st jobb utan att få ett enda. Faktum är att det var 24 personer som sökte jobb på KFC och 23 st fick jobb - men Jack Ma var inte en av dem.
Han blev dessutom nekad att studera på Harvard hela tio gånger. Polisyrket var inte heller något som han fick chansen att studera vidare till. Gång på gång fick Jack Ma se sig nedslagen, avslagen och nedtryckt i skorna av refuseringar och “nej, tack”.
Detta var det som formade honom som entreprenör. Motgångar är inte roligt, men något som kommer att ske i livet och i yrket, så det är bara att vänja sig.
“If you can not get used to failure — just like a boxer — if you can’t get used to [being] hit, how can you win?”
- Jack Ma
Vad är läxan?
Ge aldrig upp!
Mer läsning:
I CNBC skriver Ali Montag om Jack Ma och hans hela livshistoria.
Några generella tips:
✔️ Underskatta aldrig någon!
✔️ Jobba hårt. Det kommer alltid att löna sig.
✔️ Investera din tid klokt. Det är det enda du inte kan köpa mer av.
✔️ Var inte rädd för att misslyckas.