Att tänka på som företagare inför jul och nyår

4/12/2017
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Det är inte bara på det privata planet som det är stressigt inför jul och nyår. Som företagare kan det, beroende på vilken bransch du verkar i, vara den enskilt viktigaste tiden på året. Då kan man inte slappna av och låta tiden gå. Är du företagare i en säsongsbetonad bransch eller har en topp i försäljningen under jul och nyår så finns det mycket du ska tänka på. Men det här är också en tid för firande. Därför tipsar vi dig om vad du ska tänka på som företagare.

Julklapp till anställda

Vill du uppmärksamma dina anställda med en julgåva? Klart att du vill! Dock kan du inte köpa vad som helst utan att ha koll på lagar och regler först. Och informera de anställda om de berörs dessa, såklart. En tumregel är att om du köper något som inte överstiger ett värde av 450 kr inklusive moms eller ger bort kontanter, presentkort som kan växlas in mot kontanter eller liknande som kan likställas vid pengar så är det helt okej och hela beloppet avdragsgillt. Du kan läsa mer på Skatteverket.

Julklapp till kunder och leverantörer

Här gäller det att vara försiktig. Du kan göra skatteavdrag på julgåvor till kunder och leverantörer upp till 180 kr men tänk på att dyrare gåvor kan ses som en muta. Under långa relationer med leverantörer och kunder kan det vara svårt att själv se vad som kan tolkas som en muta av något slag. Därför kan det vara bra att fråga någon som inte är part i målet om dennes åsikt. Läs mer på Institutet Mot Mutor (IMM).

Julbord och fester för företaget

December är en populär tid för julbord eller julfest med företaget. Detta kan räknas som representation. Reglerna kring just representation är lika många som de är krångliga. De ändras ofta varje år. Vårt tips är att läsa om vad som gäller för just din situation på Skatteverkets sida för representation. Där kan du t o m räkna ut beloppet med hjälp av deras kalkylator.

Tänk på det här om du har Enskild Firma

Tyvärr har vi tråkiga nyheter. Du kan inte köpa julklappar och julbord till dig själv och göra avdrag för det. Däremot gäller samma regler som för aktiebolag när det rör dina eventuella anställda.

Slappna av med finansiering från Qred

Med ett tillfälligt tillskott av likviditet från Qred kan du slappna av! Oavsett om du ska investera i nytt varulager, utrustning, personal, marknadsföring eller något speciellt inför jul och nyår så kan vi hjälpa dig inför den här hektiska tiden.

-  Ansökan tar 1 minut och är ej bindande
-  Besked inom 1 timme
-  Pengarna utbetalas samma dag
-  Betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnad. Du betalar bara för tiden du använder lånet.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil