Att tänka på när man ska anställa

7/12/2017
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

På Qred älskar vi småföretagare! Tyvärr blir ni färre. Sanningen är att andelen företag som vill växa har sjunkit från 77% år 2015 till 69% år 2017*. Mycket pekar på att den främsta anledningen till minskningen är kostnader och lagar som gör att småföretagare inte vill växa. Men hur ska man då tänka kring anställningar?

Att anställa

Det är en riktig djungel med do's and don'ts när det kommer till anställning och det är viktigt att du som företagare förstår att du har ett stort ansvar. I den nya utgåvan av "Att anställa"  får du all information du behöver kring lagar och regler, anställningsavtal, kollektivavtal, anställningsformer, osv.

Växa-stöd för näringsidkare

Visste du att en ny lag** (trädde i kraft 1 januari 2017) gör det möjligt för dig som enskild näringsidkare lättare kan anställa en ny medarbetare. Lagen gäller t o m 2021 och för att uppfylla kraven som Skatteverket har för stödet ska anställningen pågå i minst tre månader och tiden för arbetet vara minst 20 timmar per vecka. Nedsättningen gäller bara den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Man kan få stödet under högst tolv månader. Perfekt för dig som arbetar med säsongsbetonad verksamhet eller kanske vill sysselsätta någon i din närhet? Du kan läsa mer om detta på Skatteverkets sida om Växa-stöd.

Praktikplats

Vågar du inte ta steget fullt ut? Låt någon praktisera hos dig! Yrkeshögskolan har något som kallas för LIA (Lärande I Arbete) och är en längre praktik. Faktum är att deras egna uppföljningar visar att ca 50% får arbete där de har praktiserat. Ett ömsesidigt bra sätt för er båda att se om ni är en bra matchning. Lite som en prövotid. De olika skolorna erbjuder utbildningar inom de flesta branscher så du bör kunna hitta någon som kan vara bra för dig och ditt företag. Försök även att tänka utanför boxen, behöver din salong en ny hemsida och hjälp med kommunikation och marknadsföring? Leta då upp en utbildning som passar din kravprofil och sök dig till deras utbildningsledare. Det måste inte vara en plats som frisör bara för att det är vad du säljer. Företaget kan ha många andra delar som kan vara i behov av hjälp. Man kan självklart få praktikanter från andra lärosäten än just Yrkeshögskolan. Gymnasium och vuxenutbildningar brukar också ha praktik. Tänk bara på faktorer som ålder och om det är farligt, stressigt eller annat arbete som innefattar t ex kontanthantering. Då finns det lagar och regler om det. Enklast brukar vara att fråga ansvarig utbildare, de har oftast alla svar.

Jag har inte råd att växa - vad gör jag?

Att växa som småföretagare är ett stort beslut som kräver sin beskärda del av betänkande. Börja med att se vad det finns för fördelar och möjligheter med att anställa och sedan gör du samma sak med svagheter och hoten. Är likviditet och finansiering ett hot? Då kan vi hjälpa dig att  finansiera din tillväxt tillfälligt, du kan alltid ansöka om företagslån hos oss. Ansökan tar 1 min. Du får besked inom 1 tim och pengarna betalas ut samma dag.

* Tillväxtverket
**Skatteverket

Hoppas att du känner dig bättre rustad inför att anställa och växa som företag. Stort lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil