Att lyckas som influencer 2022

20/9/2018
13
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
13
minuter

Vissa tips och råd i det här inlägget är mer av karaktären att tänka på som influencer, av den enkla anledningen att det är vad som krävs rent juridisk eller liknande. En annan del är mer kopplat till att lyckas som influencer. Hur du ska bli riktigt stor och göra dina följare och uppdragsgivare nöjda, helt enkelt.

Vad är en influencer?

Termen influencer, eller influerare (sv), kommer från engelskan, men är det är vanligaste att man använder den engelska termen även här. Man kan likna en influerare med påverkare, trendskapare, inspiratör, opinionsbildare, trendsättare, motivatör och förebild. Ofta är det någon man väljer att följa för att man ser upp till just den personen. Till en början var influencern ofta relaterad till en redan känd person, som t ex en skådespelare, modell, författare, artist eller liknande. Dessa hade ofta en stor påverkan inom sin genre men på senare tid har influencers vuxit fram från ingenstans. En vanlig privatperson som lägger ut bra innehåll och har en växande följarskara har kunnat bli en stor influencer och tjäna stora summor för s k samarbeten.

Den första influencern

Det är svårt att säga vem som var den första influencern. Var drar man gränsen? Är det vid den digitala eran eller går det tillbaka flera hundra år i tiden? Många håller Coca Colas lansering under 1920-talet av den glade rödklädda gubben, senare benämnd som jultomten, som en av världens första influerare. Under 1950-talet lyckades Marlboro att introducera The Marlboro Man till världen. En lång, tuff och maskulin man med mustasch i vilda västern fattning skulle få rökande att bli coolt. The Marlboro Man överlevde många decennier och slutade att användas i deras marknadsföring först år 1999. Under 2000-talet blev New Old Spice och deras kampanjer världsberömda tack vare deras hunkiga man utan tröja som ofta satt på en häst. Han ställde ofta utmanande frågor eller påståenden till mottagaren. De var framför allt riktade mot kvinnor och hur de vill se sin man, “The man your man could smell like”.

Vilka kanaler använder en influencer?

En influencer kan ha närvaro i en eller flera kanaler. Oftast har man en huvudkanal, där den majoriteten av sin totala följarskara finns, och en eller flera stödkanaler. Dessa stödkanaler används ofta för att driva trafik till huvudkanalen. Undersökningar visar att influencers kan tjäna så mycket som två miljoner kronor för en video på Youtube.

Blogg

Det var här allting började för influencers. Bloggen som fenomen tog form i efterdyningarna av Myspace, Bilddagboken, Lunarstorm, Playahead, m fl och blev snabbt ett populärt media för ungdomar att föra dagbok på. I bloggen kan man skriva långa texter, lägga upp bilder/filmer, lägga till länkar till samarbeten och tjäna pengar på rena annonser, som en affiliate. För 5-10 år sedan började företag att förstå kraften som dessa bloggare hade och skickade därför produkter och presentkort hem till en bloggare, som sedan kunde nämna det i bloggen. Det här skapade ett helt nytt problem för t ex Skatteverket. Mer om de juridiska aspekterna senare i inlägget.

Youtube

Video is king! Tillhör du också en av de som kan fastna i timmar framför Youtube? Lugn, du är inte ensam! Google, som äger Youtube, förstår våra vanor på Internet och har därför byggt upp ett helt annonsnätverk där Youtube är en stor del. På Youtube finns alla möjliga typer av influencers och kanaler. Allt från företagskanaler till privatpersoner slåss om “tittarsiffror” och prenumerationer. Oftast går influencers vinnande ur den här striden och har därför fått företag att inleda samarbeten med dessa kanaler. Till en början var det mycket produkter, ofta kopplat till mode och skönhet. Men allt eftersom influencer marketing har utvecklat, så har även samarbeten gått samma väg. Idag kan vi se samarbeten med försäkringsbolag, grillfabrikörer, mäklare och alla möjliga andra produkter och tjänster. Det handlar framför allt om hur man genomför samarbetet och att det är relevant för influencerns följare.

Det finns flera sätt för en influencer att tjäna pengar på Youtube. Dels genom samarbeten, men även genom annonser från Google. Företag kan alltså välja att annonsera på Youtubes plattform genom banners eller korta reklamfilmer som dyker upp före eller i mitten av dina videoklipp.

Har du mellan 100 000-500 000 följare/prenumeranter så kan du i snitt/kampanj tjäna:
Youtube: Över 100 000 kr
Instagram: Över 40 000 kr
Facebook: Över 50 000 kr
Snapchat: Över 40 000 kr

Har du över 7 miljoner följare/prenumeranter kan du tjäna över 2,6 miljoner kronor på en Youtubekampanj(!).

Instagram

Är man inte en s k vloggare, d v s någon som videobloggar på Youtube, så är man oftast på Instagram. Där kan man lägga upp bilder och filmer som engagerar din publik. Instagram Stories har fullkomligt exploderat de två åren som det har funnits. En story är (max) 15 sekunder lång och finns kvar i 24 timmar, innan den raderas.

Facebook

På Facebook är inte influencers stora spelplan, i alla fall inte i Sverige. Nyheter, virala filmklipp och vänners uppdateringar tar fortfarande stor plats i det organiska (obetalda) flödet. Därför har de flesta influencers en Facebooksida med information, länkar, etc för att senare ha en huvudkanal som t ex Youtube, Instagram eller en blogg.

Snapchat

De yngres sociala kanal. Snapchats annonsplattform är fortfarande inte riktigt optimerad. Det är dessutom väldigt dyrt att köpa t ex ett specialanpassat filter på Instagram. Det lämpar sig väl när det ska vara många människor på en viss plats, som t ex en konsert eller annat evenemang. Då kan företag som Coca Cola, BMW eller andra stora bolag marknadsföra sig under en dag och få bra resultat. Än så länge har bokningen av dessa kampanjer skett genom deras kontor i London, så ta höjd för tiden om du ska boka en sådan.

Däremot så är det fortfarande lika enkelt att ordna med en influencer som lägger upp innehåll organiskt. Det är ännu inte så stort i Sverige men en del varumärken har börjat inse kraften i att nå de yngre målgrupperna på Snapchat.

Varför ska företag anlita en influencer?

Bra fråga! Förutom att en influencer förmedlar mer förtroende och kan gå in mer på djupet för en produkt eller tjänst än vad en enkel annons kan, så har faktiskt hela 34% av Sveriges befolkning installerat reklamblockerare. Vad är då en reklamblockerare? Det är något som oftast kallas för adblocker och är ett verktyg som blockerar annonser. Adblocker finns installerat på miljontals datorer och mobiler.

Det kan man undvika med influencer marketing. Ser man ett sponsrat inlägg i sitt flöde, så är det för att man har valt att följa en specifik person och då är man oftast mer mottaglig för marknadsföringen. Ha koll på din kunds köpresa och använd dina insikter när du ska planera kampanjen.

Tips! Läs vår artikel Kundens köpresa

Vad är ett samarbete?

Ett samarbete kallas ofta den relation som utkristalliseras mellan influencer och uppdragsgivare. Det blev tidigt ett begrepp för att undvika juridiska påföljder, mer om det senare. På grund av dessa lagar och regler krävs det att det tydligt framgår om influencern har fått betalt för inlägget eller inte. Därför märker influencer ofta ut inlägg med något i stil med t ex “Detta inlägg är i samarbete med XX” eller “I samarbete med XX”.  Det ska vara tydligt och inte gömmas undan i något finstilt.

Idag kan du som uppdragsgivare dessutom få ta del av statistik och analys för de inlägg som du betalar för. Tidigare fick man lita blint på influencerns siffror, som kunde vara modifierade. Vårt råd är att alltid kräva det av en influencer, för att vara mer transparent, se hur er investering har gått och om ni ska fortsätta ert samarbete eller inte.

Skatteverket - Vad ska jag tänka på?

För det första spelar det stor roll om du är privatperson eller bedriver näringsverksamhet. Du som privatperson kan t ex behöva anpassa dig till A-skatt eller SA-skatt (Särskild A-skatt). Har du aktiebolag behöver du F-skatt. Det är också viktigt att ta i beaktning att alla former av gåvor, goodiebags, presskit och utskick ska beskattas, om du inte omedelbart returnerar varan utan att ha använt den.

Skatteverket kontrollerar bloggare och influencers mer och mer. Däremot är de medvetna om att det ofta upplevs som luddigt och svårt att göra rätt för sig. Efter några uppmärksammade fall där t ex en bloggerska åkte på en skattesmäll på 160 000 kr har Skatteverket nu påbörjat insatser för att hjälpa influencers, snarare än att stjälpa dem. De håller i webinarer och event, ofta tillsammans med nätverk eller företag som har med influencer marketing att göra. Det bidrar till att kunskapen om skatter och juridik ökar bland dessa influencers. Då kan de få verktyg för att hantera sina samarbeten på bättre sätt och slippa skattesmällar för att de t ex tagit emot förmåner utan att deklarera dem. Arbetsgivaren eller uppdragsgivaren ska betala arbetsgivaravgift för influencern och skicka kontrolluppgift till influencern.

Är du influencer? Kolla upp om du behöver bokföra eller om det räcker med att anteckna!

Tävling

Ponera att du får en produkt skickad till dig av ett företag, som du senare ska tävla ut till dina följare. Då ska du ändå skatta för den produkten som inkomst, trots att du inte har öppnat, använt eller behåller produkten. En lösning kan därför vara att fakturera eller få ersättning för varans värde, för att på så sätt få en +/- lösning. Du måste även ange om vinstskatten betalas av vinnaren eller ej.

Hur vet jag om jag ska beskattas eller ej?

"Om exempelvis ett klädföretag regelbundet skickar kläder till dig i rätt storlek och förväntar sig att du ska skriva om dem i bloggen skulle det kunna innebära att det ses som en ersättning du fått för utfört arbete. Du utför ett arbete åt företaget när du skriver och gör reklam för dem i bloggen och som ersättning för ditt arbete får du kläder eller andra produkter från företaget. Intäkten är i det här fallet produktens marknadsvärde, det vill säga det pris du skulle fått betala om du köpt den i en butik. Om intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beror på hur bloggverksamheten drivs".

Källa: Skatteverket

Juridik - Vad ska jag tänka på?

Det finns mycket att tänka på när det kommer till skatter och juridik. Ett problem kan vara om influencern är under 18 år. Som t ex den här 6-åringen som tjänar 100 miljoner på Youtube. Hur gör man då som uppdragsgivare? Som förälder? Se till att läsa på ordentligt innan du antingen kontaktar en ung influencer eller tar emot ett uppdrag från ett företag som minderårig.

Tänk på att skydda ditt eget varumärke! Det kan vara svårt att tvätta bort ett dåligt rykte…

Marknadsföringslagen - både för influencer och uppdragsgivare

Vi tänker inte gå in mer på specifika fall. Däremot är det väldigt viktigt att båda parter är pålästa och följer marknadsföringslagen. Våga ta hjälp av varandra, framför allt du som är influencer, för att reda ut eventuella frågetecken tillsammans. Även om det är dina första uppdrag och samarbeten som influencer vill vi verkligen uppmana dig till att ha koll på lagar och regler. För att i slutändan är det bara dig som det drabbar av att inte vara påläst och påstridig om att saker och ting ska går rätt till. Det kan t ex handla om att företaget, produkten eller tjänsten riktar sig direkt mot barn, vilket inte är lagligt.

Avtalslagen

Skriv ett avtal! Låt dig inte luras av muntliga uppgörelser och löften. Se till att sköta så mycket som möjligt av kontakten via e-mail, så att du har allt skriftligt. Bryter ett företag mot avtalslagen kan det få stora påföljder.

Tänk på:

 1. Avtalspartner
  Framgår det vem/vilka du ingår avtal med?
 2. Längd
  Hur länge gäller avtalet? Undvik långa avtalsförhållanden, förnya hellre ofta efter att ha utvärderat hur det har gått.
 3. Förpliktelser
  Vad ska influencern göra? Vad ska influencern absolut inte göra? Det blir ofta bäst innehåll och resultat om influencern själv bestämmer innehållet. Tänk dock på att ge information om bakgrund, konkurrenter och att de ska undvika att jämföra andra modeller eller varumärken.
 4. Ersättning
  Hur ser ersättningen ut? Är det i produkter/tjänster, lön eller både och? När ska det betalas ut? Det finns en del frågor kring ersättningen så se till att vara pålästa. Ska ersättningen vara prestationsbaserad och utgå efter hur stor räckvidd eller högt engagemang kampanjen får eller ska det vara en fast ersättning?
 5. Värderingar
  Står influencern eller uppdragsgivaren för det som du/ni står för? Fokusera inte alltid på följare, räckvidd eller vad som är coolast. Tänk på hur du ska hantera eventuella negativa kommentarer - både som influencer och företag.
 6. Sekretess och konkurrerande verksamhet
  Båda parter förbinder sig att inte avslöja sådant som inte är offentligt. Som t ex analysrapporter från influencerns konto eller företagshemligheter från uppdragsgivaren. Det är inte heller helt ovanligt att influencers förbjuds att samarbete med konkurrerande verksamheter under ett år efter att samarbetet har avslutats. Som att t ex göra ett samarbete med telefonoperatör A och två månader senare göra ett samarbete med telefonoperatör B. Det skulle skada både uppdragsgivarens varumärke men även influencerns, då följarna skulle se igenom de sponsrade inläggen. Notera dock att det inte gäller för alla branscher. Kläder, skor och dylikt bör inte falla under den regeln.
 7. Avtalsbrott
  Ett grovt fel kan/ska leda till förtida uppsägning av avtalet. I värsta fall kan det komma till rättsliga påföljder som t ex skadestånd.
 8. Rättigheter
  Vem äger rättigheterna till innehållet? Gör klart tidigt i avtalet vem det är som äger innehållet och om influencern själv producerar innehållet - ska det skickas till uppdragsgivaren? Vad händer med innehållet om samarbetet upphör?

Hur ser framtiden ut för influencers?

Utbildningar startas med fokus på influencer marketing. Där kan du lära dig hur du skapar innehåll som foto, film, redigering, etc och hur du ska tänka kring ditt varumärke. Juridik, ekonomi och andra ämnen brukar även de ingå i dessa utbildningar som oftast är YH-utbildningar, d v s yrkesförberedande utbildningar som oftast är 1-2 år. Det finns även gymnasiala utbildningar som erbjuder vissa inslag av att utbilda sig till influencer.

Ersättningarna och lönerna för influencers har ökat exponentiellt under de senaste åren och många hoppar av sina tidigare arbeten och sysslor för att satsa fullt ut på sina sociala kanaler. Fantasibelopp och liv i oändlig lyx nämns ofta i samband med influencers som Kardashians, Jon Olsson och Janni Delér, Isabella Löwengrip, m fl. Det är däremot en liten bråkdel av det totala antalet personer som vill bli influencers som faktiskt lyckas att leva på det. Precis som med idrott och andra yrken. Se därför till att ha ett skyddsnät i form av en utbildning, ett extrajobb eller annat för att kunna luta dig tillbaka på något om det inte skulle gå som du har tänkt dig.

Detta till trots kan vi se att det är en ny yrkesgrupp och bransch som skapas just nu, där det finns plats för fler och fler. Se bara på hur sökningar för “influencer marketing” har ökat de senaste 5 åren.

Jag är en småföretagare, hur ska jag tänka om jag vill anlita en influencer?

Du kanske inte kan nå influencers i paritet med Kylie Jenner, som snart har skapat sig en förmögenhet på 1 miljard dollar(!). Däremot kan du nå rätt och billigt om du lägger ned lite tid att kartlägga Instagram, Youtube, Facebook och bloggar. Så kallade microinfluencers är personer med några tusen upp till 20 000 följare. Där kan du komma relativt billigt undan. Däremot kan det finnas desto mer att tänka på när du ska använda dig av en mindre influencer, som t ex beskattning. Har du en nischad verksamhet eller verkar du bara på lokal nivå? Lek med tanken att du säljer fiskeutrustning i Östersund. Då skulle det inte vara relevant att köpa ett inlägg hos någon av de större profilerna. Däremot kan det vara en bra strategi att kartlägga lokala konton och bloggar som skriver om fiske i Norrland. Då kan du driva trafik till hemsidan och besökare till butiken. Lägg lite tid på det här exemplet och se hur du kan göra det för just dig och din verksamhet. Kom ihåg att de flesta av de mindre profilerna inte kräver mer än produkter, så lägg in det i din marknadsföringsbudget.

Lycka till!
/Teamet på Qred

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil