Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll!

11/10/2018
10
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
10
minuter

Tiden är här. Nu är det dags för dig att hoppa på tåget för content och social media marketing! Ta bilder, spela in filmer, redigera ditt material och publicera på din hemsida och sociala kanaler. Tror du att det krävs en dyr kamera med utrustning för att komma igång? Fel!

Du har antagligen redan allt som krävs i din ficka eller så läser du det här inlägget på just en sådan - din smartphone. Idag har våra smartphones tillräckligt bra kameror för att skapa innehåll med som inte bara ska läggas upp på våra privata konton och profiler. Faktum är att Sveriges största TV-kanal, TV4, regelbundet använder smartphones för att spela in intervjuer med både journalister och andra intervjuobjekt. Så duger det för TV4 borde det också fungera för dig och din verksamhet. Du kan dessutom köpa till billiga tillbehör för att göra slutresultatet ännu bättre. Mer om det senare…

Hollywood vs. Hemmavideo

Till att börja med ska du sätta dig ned och ta fram lite mål för ditt innehållsskapande. Ska det vara en presentation av företaget, vloggar, tutorials och guider, intervjuer eller annat? Alla typer kräver olika upplägg och förutsättningar. Din budget spelar såklart också in för hur mycket extrautrustning du kan köpa för att nå det resultat du önskar. Det finns flera filmer som har filmats enbart med smartphone, dock ska man komma ihåg att det antagligen användes en hel del extrautrustning och att de hade ett helt team av proffs bakom produktionen. Den senaste filmen är Unsane, av Steven Soderbergh.

Kom ihåg!

  1. En mobiltelefon kommer aldrig att kunna uppnå samma resultat som en professionell kamera, däremot kan du skapa riktigt bra innehåll som funkar för dig och din målgrupp.
  2. Motivet och planeringen är allt! Du kan ha köpt utrustning och tillbehör för tusentals kronor utan att få det resultat du önskar. Tänk då på saker som komponering, intervjuteknik, etc för att lösa de problem som du har.
  3. Var skeptisk när du ser reklamfilmer där det står “Completely shot on an iPhone” eller liknande. Det handlar ofta om att man har använt en iPhone eller en smartphone tillsammans med objektiv, stabilisatorer, drönare, radiobilar, dyr ljudutrustning och annat.

Optimera dina bilder och film

Med det sagt så vill vi ändå ge dig tips på hur du kan optimera dina insatser med att ta bilder och filma med mobilen. Vissa är dyrare än andra och det finns såklart olika prisklasser för de flesta produkterna. Läs på, jämför och köp en sak i taget för att hålla kostnaderna nere.

Filma liggande!

Eller? I dagarna presenterade bl a Youtube att de ska börja stödja vertikal video. Sedan tidigare har redan Instagram stories och Instagram TV varit i framkant när det gäller vertikal video. Tänk dock på att du begränsar dig om du filmar i vertikalt (stående) läge. Det är relativt enkelt att göra en horisontell (liggande) video till vertikal genom att redigera den något. Dock funkar det bäst om man filmar i hög upplösning, som t ex 4K.

Använd naturligt ljus!

Filma utomhus eller nära fönster för att få så mycket naturligt ljus som möjligt. Ingen vill ha det där gula eller flimrande ljuset från inomhuslampor…

Filma B-roll

B-roll är det som ofta används i början av filmer (vloggar) för att förklara en miljö eller ta dig till nästa.

Bild ska förklara, ljud ska väcka känslor

Tänk på helheten och glöm för guds skull inte ljudet. Lägg till musik till din B-roll och ha kvar lite musik i bakgrunden om du har någon som pratar.

Ta om tills det blir perfekt!

Bli inte nöjd med en tagning eller “nästan bra”. Även om du har en annan person som du filmar lär den personen bli mer nöjd av att du är noggrann och inte vill producera något som inte riktigt är bra.

“Short is always better”

Det vanligaste felet många gör är att man vill visa för mycket. För långa klippbilder (B-roll) och utdragna sekvenser får personer att stänga av. Keep it short!

Lägg till undertexter!

Många konsumerar video utan ljud, framför allt på Facebook och Instagram. Lägg därför till undertexter i filmerna som du lägger ut.

Ljud för att spela in med mobilen

Den inbyggda mikrofonen klarar sig helt okej under perfekta förhållanden, som t ex inomhus i ett tyst rum med endast en person som är relativt nära mobilen. Du kan också använda hörlurarnas mikrofon för att på så sätt spela in ljud och samtidigt höra ljudet genom hörlurarna. Det passar särskilt bra om du är på språng och vill att ljudet ska tas upp nära dig, som t ex för en vlogg.

Ska du däremot ta dig ut i ljudupptagna miljöer och under väder- och vindförhållanden som inte passar den inbyggda mikrofonen, så bör du investera i något ytterligare tillbehör.

Vårt tips!

Giganten på ljud inom de flesta priskategorierna är Røde Microphones. De har riktigt fina lösningar för ljudinspelning på mobilen. Vare sig du ska spela in intervjuer, vlogga eller bara spela in lite bakgrundsljud så är Rødes produkter riktigt användarvänliga, prisvärda och bra. Många lämpar sig även för att spela in podcasts direkt i mobilen. Nu finns det inga ursäkter för att inte starta din podcast eller videoproduktion!

Ljus för att spela in med mobilen

Visst, du kan använda mobilens inbyggda blixt/lampa, men ljuset kan bli lite väl skarpt på nära håll och på långt håll kommer den antagligen inte att kunna leverera. Därför kan det vara värt att köpa en lampa till din mobiltelefon. Med en ljussättning kan du få dina motiv att bli mer framstående och samtidigt få bakgrunden att bli sådär filmiskt oskarp som vi alla älskar att se den. En annan fördel med att köpa mobila ljus och lampor är att du kan ljussätta hela din scen, allt från ditt motiv till bakgrund!

LED-lampor är att föredra. Du kan dessutom ofta hitta lampor med s k bi-color, vilket betyder att du kan välja mellan ett varmare (gult) ljus och ett kallare (vitt) ljus. Filma inte heller i motljus om du inte söker en cool siluettbild. Ska du göra det för att du är ute på en viss tid av dagen och vill ha en viss bakgrund, kan du lösa det genom att ljussätta smart. Tänk dock på eventuella intervjuobjekt, kisande ögon ser varken bra ut eller är bekvämt för personen som ska vara med på film.

Vårt tips!

En favorit hos oss när det kommer till ljus är Aputure. Deras nya Amaran AL-MX är otroligt stark, liten och byggkvalitén är fantastisk! Det faktum att den faktiskt inte är mycket större än ett kreditkort i bredd och höjd medan djupet är några centimeter, gör den till en given ljuskälla för mobil produktion.

Har du en lägre budget?
Då är vårt heta tips att du kollar in butiker som Clas Ohlson, Biltema, Teknikmagasinet, Kjell & Company eller liknande. Där finns det billiga LED-lampor till mer överkomliga priser.

Ta bättre bilder och spela in filmer med objektiv

Som vi nämnde i inledningen av inlägget använder de flesta sig av externa objektiv och filter för att få bästa resultat av sitt material. Det finns i alla möjliga olika lösningar och prisklasser, vårt tips är att googla dig fram till ett som passar just dig, din smartphone och din plånbok.

Externa objektiv kan ge dig och ditt material den där sista knuffen och procenten som krävs för att du ska bli riktigt nöjd med slutresultatet.

Vårt tips!

En favorit hos oss på produkterna från Moment. De har, förutom objektiv till smartphones, även praktiska fodral, filter, gimbals och mycket mer. Tillsammans med deras egen app så blir det en riktigt bra setup för din foto- och filmproduktion. Mer om appen senare i inlägget.

Stabilisera din mobiltelefon med t ex gimbal eller stativ

Det finns flera sätt att stabilisera din smartphone när du ska filma och ta bilder. En gimbal är att föredra, framför allt när du ska filma. Ska du bara ta bilder räcker det oftast med någon form av stativ. Du kan faktiskt använda ditt stativ som en steadycam genom att hålla i mittstaven och inte veckla ut stativet.

Vårt tips!

Zhiyun Smooth 4 är en smidig gimbal som kostar ca 1 600 kr. Vill du komma ned i pris har Feiyutech en gimbal som heter Vimble 2, den kostar endast ca 900 kr. Vill du gå all-in och köpa en gimbal som fungerar riktigt väl med sin tillhörande app ska du investera i Flowmotion. Ett annat välrenommerat varumärke inom foto och video är DJI. Deras gimbal för mobiler heter DJI Osmo Mobile och du lär inte bli besviken av dess prestanda.

Bygg din egen rigg

Rigg - vad är det?
Det är ett sätt att bygga ihop all din utrustning och fortfarande ha den portabel. Så det är en bra lösning om du vill ha din mobil, mikrofon och lampa i ett paket. Det finns också hela ställningar som omsluter din mobiltelefon och som kan anpassas med ljus och ljud. T ex de från Filmic.

Vårt tips!

Riggar och produkter från Shoulderpod är väldigt bra för att de är prisvärda och anpassningsbara. Vårt andra tips är att “jerry-rigga” din egen setup för att få den precis så som du vill ha den.

Appar för att ta bilder/filma och redigera

“Det finns lika många recept på spaghetti bolognese som det finns kockar!”

Ett klassiskt citat som antagligen passar lika bra in på nästa ämne, nämligen vilka appar som är bäst till fotografering och videofilmning för smartphones. Vi väljer att gå igenom några:

Moment

Med appen från Moment kan du anpassa din kamera för både foto och film. Har du dessutom objektiv från Moment så kan du ställa in det direkt i appen och få tillgång till fler funktioner och data. Välj att filma i 4K eller i 120 fps i 1080p, förutsatt att din smartphone och kamera klarar av det.

Filmic Pro

Filmic Pro är en väldigt populär app för filmskapare p g a den stora mängd funktioner, både för bild och ljud. Du kan t ex få histogram och mycket data för att nå det bästa slutresultatet. Många av de filmer från Hollywood som visats på bio har filmats med Filmic Pro.

VSCO

Den här appen är väldigt populär bland influencers tack vare sina filter och användarvänliga redigeringsfunktioner. Den finns både som gratis- och betalversion.

Lightroom

Adobes populära app Lightroom funkar lika bra i mobilen som den gör på datorn. Spara dina s k presets för att slippa redigera alla bilder från scratch. Dessutom kan du synka dina bilder via molnet och plocka upp arbetet på din dator eller vice versa.

iMovie

Ute efter enklare redigering som att klippa, lägga till övergångar och ljud? Då kommer du att vara nöjd med iMovie. Vårt tips är dock att försöka lägga över redigeringsarbetet till datorn då det kan vara pilligt och svårt att göra det direkt i mobilen.

PS Express

Photoshop i mobilen har aldrig varit enklare sedan Adobe släppte sin senaste uppdatering.

Vizmato

Lägg på filter och mycket mer direkt i appen med Vizmato.

Sprid ditt innehåll

Hitta rätt kanaler för dig att synas och sprida ditt innehåll på. Är du en restaurang kanske Instagram passar dig bättre än LinkedIn? Är du en konsult kanske LinkedIn passar dig bättre än Instagram?

Tips! Läs artikeln Gratis marknadsföring för ditt företag

Hur kommer jag igång?

Ta upp mobilen ur fickan och börja leka runt med foto och film. Du kommer att förvånas över hur snabbt du faktiskt lär dig vartefter du börjar testa dig fram. Läs på, kolla tutorials på Youtube, prata med vänner, kollegor och köp tillbehör tills att du har allt du behöver.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil