Använd ett företagslån på rätt sätt

27/3/2019
4
minuter
En kvinna som jobbar med en bärbar dator på ett café

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Denna artikel är skriven och sammansatt av Lånium.com som har sitt säte i centrala Göteborg. Dem är en idag en av Sveriges större jämförelsesajter för lån som bland annat jämför företagslån, privatlån och snabblån. Med deras stora kunskap och intresse för ekonomi vill dem hjälpa allt fler personer att ta välinformerade och smarta lånebeslut.

Ett företagslån kan vara skillnaden mellan konkurs och möjligheten till att expandera och få företaget att växa. Men hur går man egentligen tillväga för att på ett optimalt sätt använda ett företagslån för att gynna sin affärsverksamhet? Det är det vi ska reda ut nu.

Ett företagslån kan vara ett bra verktyg för att öppna upp möjligheter för ditt företag. Det kan vara större lokaler, anställning av ytterligare personal eller ny utrustning. Men det gäller att använda lånet på rätt sätt för att få ut så mycket som möjligt av de lånade pengarna. Att ta ett lån kostar pengar och det gäller därför att ta vara på lånet och utnyttja det optimalt.

Låna under rätt omständigheter och förutsättningar

Innan man genomför sin låneansökan bör det finnas ett verkligt behov för ett företagslån. Att låna pengar utan en stark motivering till varför man lånar pengar brukar leda till en ansträngd företagsekonomi. Finns det inga planer på att investera pengarna tillbaka in i företaget på ett eller annat sätt kan det vara bättre att avvakta med lånet och istället ansöka om ett lån när det verkligen behövs. Bland annat kan ett företagslån med fördel användas till:

  • Investering i varulager
  • Marknadsföring
  • Anställning av personal
  • Akut behov av ny utrustning och material
  • Betala skatten

Alla anledningar ovan är helt klart valida till varför man som företagare kan tänkas vilja ansöka om ett företagslån. Allt som oftast leder en investering i ett redan hälsosamt företag till större vinstmarginaler längre fram i tiden. Men det finns även vissa tillfällen då man vill undvika att ansöka om ett företagslån. Dessa tillfällen kan bland annat vara:

  • Sponsring av nöjesresa för företagets anställda
  • Ekonomisk buffert utan ett verkligt behov för det
  • Ny kontorsutrustning när det inte behövs

Som vi nämnde kostar lån pengar. Självfallet är vissa lån billigare än andra, kollar man exempelvis på Qred och deras företagslån är lånet helt räntefritt men inget lån är helt gratis. Att utsätta företagets ekonomi för ytterligare ansträngningar i onödan kan leda till ekonomiska svårigheter framöver för företaget om det inte finns en väldigt stark ekonomi från början. Rent generellt är syftet med ett företag att expandera och öka sin vinst, att då ta ett företagslån i onödan kommer inte att gynna företagets tillväxt i längden.

Anpassa lånesumman efter behov

Det kan låta som en självklarhet att anpassa sitt lånebelopp efter behovet som finns, men för många är det lockande att låna mer pengar än vad som behövs. Säg att man som företag exempelvis vill investera 300 000 kronor i varulager, men inte har en ekonomisk buffert för det. Man tar då beslutet att ansöka om ett företagslån, exempelvis här på Qred men istället för att endast låna de 300 000 kronor man behöver tas ett lån på 500 000 kronor. Man har då lånat 200 000 kronor i “onödan” och har extra pengar som företaget kanske egentligen inte har ett behov för och som leder till ytterligare kostnader.

Att “passa på” att låna mer pengar än vad som behövs kommer aldrig att gynna ditt företag. Se alltid till att endast låna det belopp som ditt företag faktiskt behöver och kommer att använda. På så sätt undviker man extra kostnader och påfrestningar på företagets ekonomi.

Använd rätt långivare

När vi nu gått igenom de olika aspekterna man bör ha i åtanke innan man tar ett företagslån och hur det bör användas är det dags att välja rätt långivare. Så vad menas egentligen med rätt långivare? Det finns idag ett större antal långivare som erbjuder företagslån online. Alla långivare är olika och det finns generellt sett en eller flera långivare som passar just ditt företag bättre.

Det kan vara allt från lånebelopp till löptid eller kravet på borgensman. Qred beviljar exempelvis i vissa fall företagslån med betalningsanmärkning medan andra långivare inte gör det. Vissa långivare ställer krav på flera borgensmän (beroende på lånebelopp) medan andra endast ställer krav på en borgensman.

Det gäller helt enkelt att välja en långivare som passar de förutsättningar och krav man själv ställer när man ska ansöka om ett företagslån. Oavsett hur man väljer att gå tillväga är det dock alltid rekommenderat att läsa på om ett flertal olika långivare innan man tar ett beslut. Man ger då sitt företag väldigt goda möjligheter till ett lyckat låntagande.

Lycka till!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil