Antal unga företagare ökar i Sverige

12/4/2016
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Arbetslösheten bland ungdomar har minskat

Arbetslösheten bland ungdomar har minskat senaste 4 åren, från drygt 24% året 2012 tills under 20% idag säsongrensat (läs mer hos Ekonomifakta ).  Samtidigt startades 19 000 företag i Sverige under Q1 i år och det är en ökning på drygt sex procent jämfört med samma period året innan, enligt Bolagsverket.

Idag presenterade Sveriges Radio Ekonomiekot att antalet unga företagare i Sverige ökar kraftigt.   En "dramatisk ökning" har skett de senaste 5 åren, säger Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum Sverige, och lägger till att det har blivit trendigt att driva eget bland unga, och dessutom att antalet utlandsfödda företagare vuxit rejält. Lyssna här hos Sveriges Radio och läs mer här.

Vi tror att det finns många faktorer som ligger bakom, inte minst att det har blivit lättare att digitalt genom Bolagsverket starta och driva eget.  Dessutom krävs det mindre kapital än förut för att till exempel bilda aktiebolag.  Samtidigt har den digitala utvecklingen som påverkat de flesta branscher gjort det lättare att både komma igång och skaffa nya kunder - inte minst i tröga oligopolbranscher som finans och media.

Tillgången till kapital för nystartade företag är en kritisk fråga. Varken bankerna eller staten (främst genom ALMI) är villiga att hjälpa unga och nya entreprenörer i någon särskild utsträckning. På Qred Företagslån hjälper vi varje dag flera nya unga entreprenörer att komma igång med sin verksamhet.

Under många år har det funnits en tydlig trend att storföretag fortsätter sina strategier att minska kostnader och antal anställda i Sverige och flytta till länder med lägre kostnader (lön, socialavgifter, skatter, m.m.).  Här kan man se till exempel Ericsson har omkr 80% av sina anställda utanför Sverige, H&M 90%.  För Securitas och Assa Abloy är siffran över 95%.

Kort sagt är det ingen överrasking att unga personer väljer att starta eget och vi på Qred tycker det är fantastiskt!

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil