15 anledningar till att producera mer video – även om du är nybörjare!

11/1/2019
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Att video blir allt större har säkert inte undgått någon. I sociala medier har det varit något av en explosion av rörligt material och det är helt enkelt för att trösklarna har blivit lägre för både produktion och distribution. Som småföretagare kan marknadsföring vara en tuff nöt att knäcka och för många handlar det om att slåss med de stora hajarna i sin bransch som har helt andra ekonomiska muskler. Därför gäller det att vara smart och hitta tids- och kostnadseffektiva sätt att marknadsföra sig och sitt företag på.

 1. Över 80% av all Internettrafik kommer att vara videostreaming under 2019. Det visar en rapport av Cisco.
 2. Reklamfilmer har ökat med 258% på Facebook och 99% på Youtube sedan 2017, enligt en rapport från Tubular Insights.
 3. 76% uppger att video har genererat ökad trafik till hemsidan.
 4. Enligt 97% av tillfrågade marknadsförare har video hjälpt dem att få kunder att förstå deras produkt eller tjänst.
 5. Av de tillfrågade marknadsförarna angav hela 76% att det har fått försäljningen att öka.
 6. Facebookanvändare tittar på 8 miljarder videoklipp - varje dag.
 7. På Facebook är det vanligt att inte titta på klipp med ljud. Lägg därför till undertexter (subtitles) eller få dina filmklipps budskap att nå fram utan ljud för att 85% av alla klipp på Facebook ses utan ljud.
 8. När print, radio, TV och annan s.k. “gammelmedia” har varit en marknadsförares go-to-kanaler, så uppger nu 55% av de tillfrågade att Facebook är deras viktigaste kanal.
 9. 47% menar att det har hjälpt till att få färre frågor till deras support.
 10. Ca 80% av marknadsförarna som tillfrågats har märkt att det har fått den genomsnittliga besökstiden på hemsida att öka.
 11. 95% uppger att de har sett en utbildande video för att lära sig mer om en produkt eller tjänst.
 12. Det är hela 81% som uppger att de har blivit övertygade att köpa en produkt eller tjänst genom att titta på en video.
 13. Att få någon att köpa en app eller någon mjukvara kan vara svårt, men 69% har blivit övertygade genom att ha sett en video innan.
 14. Kraftiga 85% uppger att de vill se mer video från varumärken.
 15. Det är kul! Video är både roligt att titta på och att producera. Det kommer du att märka så snart du sätter igång.

Vilket format ska jag använda för min video?

En klassiker - det beror helt och hållet på var du ska lägga upp ditt innehåll. Är det för Facebook, Instagram Stories, Youtube, LinkedIn, Twitter eller annat? Se till att läsa på vilket format och dimensioner (storlekar) som är anpassat för respektive kanal eller placering.

Kvadratisk video - det bästa formatet?

Återigen, som med mycket annat inom marknadsföring - det beror på. Men när det sociala medieverktyget Buffer jämförde kvadratisk video med landskapsvideo på Facebook, Instagram och Twitter så upptäckte de att:

 • Kvadratisk video tar upp 78% mer plats i användarnas flöde än med det liggande, mer traditionella, formatet.
 • Kvadratisk video fick högre resultat när det kom till video views, engagemang och completion rate.
 • Annonsören betalade 7,5% mindre på Facebook för att få någon att engagera sig med en kvadratisk video vs. en liggande video.
 • Samma siffra för Instagram ligger på 33%.

Liggande video (landskapsläge) - bara för långa klipp?

En del filmer vill man helt enkelt inte se i kvadratiskt läge. Det kan vara längre klipp eller sportklipp som t ex fotboll eller tennis som inte gör sig lika bra i kvadratiskt läge som i liggande läge. Ska du lägga ut något på Youtube eller Vimeo gör du klokast i att lägga ut innehållet i liggande format, d v s 16:9.

Har du någonsin tänkt på att filmiskt innehåll gör sig riktigt bra med “black bars” på toppen och botten av filmen? Det är ett visuellt berättargrepp som är populärt för långfilmer eller produktioner där man vill förmedla en viss känsla. Det är väldigt populärt i s.k. “b-roll”.

Skulle du anamma den här tekniken på en kvadratisk video, så skulle det bara kännas konstigt och du använder helt enkelt inte det utrymme du har till sin fulla potential. Men med det liggande formatet så känns det helt rätt.

Stående video - Är det rätt med porträtt?

Nja, att se en långfilm i stående läge är kanske inte den bästa tittarupplevelsen. Däremot kan det vara extremt kraftfullt om du t ex spelar in en intervju eller en tutorial av något. Många har även valt att lägga två kvadrater, en övre och en undre kvadrat, i en stående video och på så sätt leka med det här berättargreppet.

Stående video är ett format som växer enormt, framför allt på Facebook och Instagram Stories. Även om Instagram TV inte riktigt har slagit igenom på en bredare skala, så är det väldigt uppskattat hos de som faktiskt konsumerar den typen av innehåll.

En s.k. “talking head video” där man endast ser en person som pratar, i t ex en intervju, så är det mycket mer engagerande och personligt att ha den personen i ett större format i stående video, än i liggande format med massor av bakgrund på sidorna av intervjuobjektet.

Hur kommer jag igång med video?

Du har antagligen redan det enda du behöver i din hand eller i din ficka - en smartphone. Dagens smartphones kameror kombinerat med det utbud av appar och tillbehör som finns gör det möjligt för dig att spela in högklassigt innehåll redan idag.

Tips! Läs artikeln Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll

I artikeln får du tips på hur du ska tänka kring tillbehör, appar och själva utförandet av den film du vill spela in. Det blir inte svårare än så!

Vilken typ av video ska du spela in?

Beroende på dig, ditt företag, din utrustning och typ av video så varierar även kraven på förkunskaper eller utrustning. Ska du göra tutorials över hur dina produkter fungerar eller bara ha en lättsam vlogg från företagets vardag? Några typer av video (och tips på vad du kan göra) listar vi därför här:

 • Tutorials.
  Utbildande filmer om hur du t ex ska installera en produkt.
 • Intervjuer.
  En eller två personer in frame som s.k. “talking heads” med anställda eller kunder. Ofta en känsla av företagsfilm eller nyhetsrapportering.
 • Presentationer.
  Klassiska företagspresentationer för att visa upp företaget, produkten eller tjänsten.
 • Föreläsningar.
  Filma föreläsningar, antingen helt utan publik eller faktiska föreläsningar för en publik.
 • Vloggar.
  Att vlogga är som att blogga fast med video istället för text och bild. Det är dagliga eller regelbundna uppdateringar från dig och företaget. Man följer ofta vloggar för att man får ett intresse av den eller de som vloggar.

Tips! Lär dig mer om att vlogga med hjälp av Youtube Creators

Nästa steg?

Det kommer att låta precis som i en självhjälpsbok eller liknande, men det är faktiskt att sätta igång! Det är enkelt att prata om vikten av video utan att själv göra något för att producera mer video. Tar det för mycket tid i början? Börja smått! Plocka bort något annat som tar upp din tid. Om du t ex skriver tre blogginlägg i månaden så kanske det får blir två blogginlägg och en video i månaden framöver?

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil