Älskar du avdrag? Dessa kan du INTE dra av! (Samt några som du KAN dra av)

14/1/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Stigmat kring att göra avdrag och planera för sin deklaration har tidigare varit större än vad det är idag. Däremot finns det fortfarande viss skepsis mot det som kallas för att skattefuska, men det ska inte likställas med att skatteplanera.

En bra grundregel vid avdrag för företaget

För att en kostnad ska klassas som avdragsgill bör man kunna påvisa att kostnaden krävs för att företaget ska kunnas få intäkter.

Att åka på en utbildningsresa

Det är väl okej att åka på en utbildningsresa för att fortbilda sig? Ja, kanske. Men då kan det vara bra att inte göra som ägaren av en skidsportbutik i norra Sverige som åkte till ett varmt och soligt land. Det fanns nämligen varken snö eller backar där…

Det är en klassiker att företagare försöker dra av sin semester när de “har varit på kurs” eller liknande.

Ej avdragsgillt!

Gör den avdragsgill:

Studieresor i utlandet kan absolut vara avdragsgilla, med de måste uppfylla särskilda kriterier. Se till att läsa på eller fråga Skatteverket om vad som gäller innan du reser iväg.

Sportbil som demobil?

En företagare som hade ett bolag inom bilvård försökte dra av ett inköp av en dyrare sportbil med motiveringen att den behövdes för demotillfällen av bilvårdsprodukter. SKV ansåg att det inte var särskilt troligt eller rimligt att bilen endast användes till att vara demobil för bilvårdsprodukter. Särskilt inte när avdrag för resor och bilens mätare stod på flera tusen mil efter bara ett år.

Ej avdragsgillt!

Tjänstebil, trängselskatt och resor i tjänsten

Momsen på en vanlig personbil är inte avdragsgill om du köper den på företaget. Om du däremot köper en skåpbil med separat förarhytt och luftspalt mellan hytten och skåpet, kan du dra av momsen.

Resor som görs för företagets räkning där vägtullar förekommer bokförs som kostnader i företaget är avdragsgill. Privata resor där trängselskatt eller andra avgifter för t ex bropassager eller färjeresor förmånsbeskattas även om det gäller resor till och från jobbet. Du som pendlare åker alltså på en nitlott medan du som råkar ut för dessa fall under arbetets gång kan dra av kostnaderna.

Du måste för en körjournal om du vill dra av resor i tjänsten.

Tips! Läs artikeln Företagare med bil?

Avdragsgillt!

Överlåtelser som avyttring, arv, gåvor, huvudsaklighetsprincipen och kontinuitetsprincipen

En fastighet kan överlåtas från en ägare till en annan genom olika typer av överlåtelser. Det kan t ex handla om försäljning, gåva, byte, testamente eller bodelning.

En avyttring är en försäljning eller ett byte av tillgångar. En gåva av en fastighet mot en ersättning i form av en annan fastighet kan för den som tar emot gåvan räknas som ett byte av fastighet och föranleder därför kapitalvinstbeskattning. Det är värt att tänka på om t ex dina föräldrar vill ge dig sin bostad i utbyte mot att du köper deras nya bostad.

Ej avdragsgillt!

Friskvård

Gymkort och annat relaterat till motion och friskvård är avdragsgillt för företag som erbjuder det till anställda. Det är dessutom en avdragsgill motionsförmån för de anställda (vilket du som driver AB också är).

Avdragsgillt!

Plastikoperera sig för att jobb?

Göra avdrag för att skönhetsoperera sig som modell är inte okej, enligt Skatteverket.

Ej avdragsgillt!

Julklappar och gåvor

Som företagare kan du få göra avdrag för julklappar och gåvor till anställda som uppgår till max 450 kr.

Tips! Läs artikeln Se upp med gåvor till anställda och kunder

Avdragsgillt!

Flyga under Skatteverkets radar?

En utesäljare påstod att han krävde ett flygcertifikat för att flyga mellan sina kundbesök. Den avdragsansökan avslogs lika fort som en Saab JAS 39 Gripen flyger över stan.

Ej avdragsgillt!

Representation

Företräder du bolaget i vissa externa eller interna sammanhang kan det betraktas som representation. Hänger utgifterna direkt ihop med din verksamhet kan Skatteverket godkänna det som en avdragsgill representation. Det finns dock beloppgränser att hålla koll på. Du kan inte bjuda en eventuell kund på en lyxlunch hur som helst…

Utgifter som enklare förtäring är dock godkänd som representation. Det är även teaterbiljetter eller liknande typer av aktiviteter.

Säljaren som drog av varenda lunch som representation tid är förbi. Fr o m den 1 januari år 2017 tog SKV bort avdragsrätten för måltider som lunch, middag och en del annan förtäring. Mindre förtäring som inte kan räknas som en måltid, som t ex fika eller smörgås, är fortfarande avdragsgill.

Avdragsgillt!

Föra över intäkter till familjemedlemmar

Att till viss del föra över inkomster till familjemedlemmar kan gå. Det gäller t ex idrottsersättning och basbelopp där man endast får dra av arbetsgivaravgifter på den ersättning som sammanlagt under ett år är lägre än ett halvt prisbasbelopp (2019: 23 250 kr). Skatteverket har i flera tillfällen rekommenderat personer som arbetar inom idrotten och får sin lön och ersättning sporadiskt och från flera källor att lägga över betalningen till en familjemedlem (som inte redan får idrottsersättning utbetald till sig).

✅ Tekniskt sett inte ett avdrag, utan ett sätt att kringgå reglerna kring arbetsgivaravgifter.

Lycka till med företagandet!

/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil