Airbnb arbitrage (och hur du lyckas tjäna pengar på det)

9/11/2021
3
minuter
Kvinna med blå jeans och vit blus sitter på en veranda framför ett blått trähus med vita dörrar och fönster

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Airbnb har blivit ett populärt sätt att lösa semesters logi. Hela grundidén är, likt Uber, att man ska dela med sig av sina tillgångar och tjäna pengar på det. I Airbnbs fall är det bostaden, i Ubers fall är det bilen. 

På många sätt kan det här vara ett sätt att få passiva inkomster. Nu finns det ytterligare ett sätt att tjäna pengar på genom så kallat arbitrage, vilket i fallet med Airbnb betyder att man hyr något billigt och sedan hyr man ut det till ett högre pris och tjänar pengar på mellanskillnaden. 

Det är inte bara genom Airbnb som den här typen av mellanhandsuthyrning sker, det kan såklart ske även på Blocket eller andra sajter. Men det är så pass vanligt och internationellt förekommande att Airbnb har fått begreppet “brandat” med sitt varumärke. 

Ofta så är det genom att någon hyr ut en lägenhet, villa, stuga eller liknande på någon anslagstavla och så läggs den ut på någon av dessa sajter senare av någon som löser allt däremellan. 

Lägenheten i Spanien kan vara en potentiell guldgruva

Spanien har under årtionden varit ett populärt resmål för svenskar. En del köpte eller började hyra sin lägenhet eller annan bostad för länge sedan. Ibland hittar man någon att hyra ut till och ibland lånar man ut den till en vän eller släkting. 

Tidigare har det kanske varit lite för svårt eller känts osäkert att hyra ut sin lägenhet till vem som helst, men det har lösts i och med intåget av digitala tjänster som Airbnb. 

Nu kan du verkligen tjäna pengar på ett enkelt och semi-passivt sätt. 

Har du ingen lägenhet idag? Bra! Ut och hitta en som du kan hyra ut för mer pengar än vad du betalar. 

Fördelar med arbitrage

Fördelarna är uppenbara - den ekonomiska aspekten och uppsidan kan vara stor. Riktigt stor. Faktum är att det finns en del människor som har automatiserat det här och tjänar miljoner kronor varje år på Airbnb arbitrage

Nackdelar med arbitrage

En nackdel kan vara om du knyter upp dig på en längre hyresperiod och inte lyckas hyra ut den vidare. Då går du ju såklart med förlust. 

En annan nackdel kan vara om den du hyr ut till förstör, stjäl eller på annat sätt åsamkar skada på bostad och egendom. Då kan du i sin tur bli ansvarig för att reglera de skadorna. 

Är arbitrage lagligt?

När det handlar om bostäder så behöver man kolla upp vad som gäller för just sitt land eller t o m bostadsrättsförening (om man är medlem i en sådan). 

Är Airnbnb arbitrage något för mig? 

Ja, det kan nog bara du svara på. Men om du är i fart med att starta ditt eget företag eller om det går lite trögt, så kan det vara en bra lösning för ekonomin. Lite som att fortfarande vara anställd och sedan starta sitt företag vid sidan om, för att ha ett säkerhetsnät om det skulle vara lite motigt. 

Det kan ju t ex vara så att du bör vara egenanställd innan du blir egenföretagare och då kan det här vara en bra lösning innan företaget kan stå på egna ben. Är du kanske en egenföretagare utan kontor? Då kan det här vara ett sätt för dig att få en fast punkt när inte objektet är uthyrt till tredje part. Om du kan vara flexibel och vill ha någonstans att gå till utanför hemmet. 

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil