7 konstiga affärsidér som har dragit in miljoner

25/7/2022
5
minuter
Man i blå tröja och svart keps som håller sig för pannan förvåning över konstiga affärsidéer

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
5
minuter

Drömmer du om eget företag? I en värld full av marknadsanalyser, data, A/B tester och annat kan det kännas överväldigande att ta steget, jag vet. 

Det behöver dock inte vara så krångligt. Jag vill inspirera dig med lite uppfriskande och konstiga affärsidéer som faktiskt har lyckats utan allt det där, så du kanske vågar ta steget och förverkliga dina drömmar!

1. Väggdekorationen "Big Mouth Billy Bass” 🐟

Känner du igen den fula fisken på bilden nedan? Tro det eller ej, men det var faktiskt en idé som var värd otroligt mycket pengar.

Big Mouth Billy Bass - en sjungande fisk som väggdekoration
Credit: Amazon

Den kallas “Big Mouth Billy Bass” och är en fisk gjord av latexgummi som kan röra på huvudet och sjunga låten “Take Me To The River”. 

Idén kom från Joe Pelletieri som var vice chef över produktutveckling på Gemmy Industries. Dekorationen hade sin storhetstid i början av 2000-talet och klädde väggarna hos folk över hela världen. Det sägs till och med att George Bush hade en i vita huset när han var president, samt att drottning Elizabeth satt upp en på väggen i slottet Balmoral!

Joe har sagt att hans inspiration kommer från saker som får han att skratta och han tyckte helt enkelt en fisk uppspikad på väggen som sjunger “Bring Me To The River” var störtkul. Även han fick först lite motstånd från andra i ledningen när han föreslog idén, men de gick tillslut med på det.

De är nog rätt nöjda över det beslutet -  fisken har nu dragit in över 100 miljoner dollar. Hur är det ens möjligt? 🤯

2. Den automatiska brödskivanren 🍞

Visst klingar frasen the “best thing since sliced bread”  bekant i öronen? Nu för tiden känns färdigskivat bröd inte som en konstig affärsidé utan mer som en självklarhet som finns i alla affärer, men det var faktiskt inte alltid fallet!

Skivat vitt bröd på framför en grå bakgrund

År 1928 lanserade Otto Frederick Rohwedder “the automatic bread-slicing machine”. Uppfinningen är precis vad det låter som, en maskin som skivar upp bröd automatiskt.

Han hade svårt att sälja sin uppfinning i början, det var svårt att övertyga företag att det var framtiden. Företagen han pitchade till var tveksamma på om kunder skulle vara intresserade av färdigskivat bröd eftersom de blir dåliga fortare. Så småningom fick han dock napp och “The Continental Baking Company”  blev det första företaget att sälja färdigskivat bröd.

Otto sålde sina patent senare i livet och tjänande en rejäl peng under sin livstid. 

3. The Million Dollar Homepage 💰

Alex Tew behövde pengar för att finansiera sina studier och kom upp med den brillianta idén “The million dollar homepage”. Den 26 augusti 2005 lanserade han sidan och det blev snabbt en sensation på internet som till och med lockade till sig stora nyhetsföretag som BBC, Sky News, The daily Telegraph och flera andra.

Hemsidan the million dollar hompage

Hur fungerade det? 🤔

Annonsörer köpte pixlar på hemsidan för att visa upp sin logo, samt en länk till annonsörens hemsida och deras slogan som visades om man höll muspekaren över deras logo. Pixlarna kostade 1 dollar styck och såldes i block av 10 x 10. Totalt hade hemsidan en miljon möjliga pixlar att köpa, därav namnet!

Hemsidan blev födsel för något som kallas “pixel annonsering” och har efterliknas av andra sedan dess. Den 11 januari 2016 valde Alex Tew att sälja alla pixlar och han hade då tjänat 1 037 100 dollar på hemsidan. Galet! 

4. The Pet Rock 🪨

Året var 1975 och en entreprenör vid namnet Gary Dahl lyssnade på hans vänner klaga över deras husdjur. Det här med husdjur låter jobbigt tänkte han, men så fick han en snilleblixt. Han bestämde sig för att skapa en produkt som var omöjlig att klaga över - The Pet Rock!

The pet rock, instruktionsmanualen, kartongen/buren med anningshål
Credit: flickr

Japp, du läste rätt. The Pet Rock är precis vad det låter som, en sten som agerar som husdjur.

Stenen kom med en 32-sidors instruktionsmanual och en bärbar bur med andningshål, som också fungerade som produktens förpackning. The Pet Rock såldes för $3.95 styck med en vinstmarginal på 43% och inom 6 månader hade Gary sålt 5 miljoner exemplar. Helt galet, särskilt när man tänker på att det var innan internet.

Det var självklart en fluga, kanske den mest lyckade någonsin. Gary Dahl blev miljonär på sin idé.

5. Potato Parcel 🥔

Har du någonsin känt ett behov av att skicka meddelanden skrivna på potatisar till någon i din närhet, men behövt hjälp med logistiken?

Då har tur, Potato Parcel löser dina problem! 

Tre potatisar med ögon och glasögon framför en grå bakgund

Alex Craig fick idén om att sälja potatisar med meddelanden år 2015 efter att ha sett en bild på potatisar med avtryck. Han bestämde sig - det här ska jag satsa på! Efter en snabb vända på affären kom han tillbaks med potatis och pennor. Han satte sedan upp en hemsida och började sälja! Allt kunderna behövde göra var att gå in på sidan och skriva sitt meddelande, välja om det ska vara anonymt eller inte, så skickar Potato Parcel iväg meddelandet - på en potatis!

Ja, det är lite märkligt men tydligen så finns det ett behov. Potato Parcel har sålt för över 7 miljoner dollar sen de startade. Alex Craig och Riad Bekhit var till och med i TV-programmet Shark Tank där de fick en investering i företaget av Mark Cuban på 25 000 dollar. 

Är du sugen på att skicka en potatis kan du gå till Potato Parcels hemsida, de levererar även i Sverige. 

6. Ifart

När appstore lanseras 2008 var det rena vilda västern och ja, allt var kanske inte toppkvalité. Om du var tillräckligt gammal vid den tiden kanske du minns Ifart - appen som gjorde pruttljud. 

När du klickade på knappen, spelades det upp en prutt. Det var allt appen gjorde, ingenting mer. Väldigt användbart, eller hur? 🤨

Det ganska barnsligt och alla kanske inte ser det roliga i det, särskilt så här många år senare. Man får dock komma ihåg att humor är väldigt individuellt och att smaken är som baken helt enkelt (pun intended). 

Ifart visades på amerikanska talkshows som The Daily Show med John Stewart, i tidningen Wallstreet Journal och på många andra ställen. Appen låg #1 på appstore som den mest nedladdade under en period och fortsatte hålla sig inom #10 mest nedladdade appsen under ett helt år. 

Det har rapporterats att skaparen tjänade in över 50 000 dollar i veckan när den var som populärast och att den totalt drog in några miljoner dollar.

7. Sharknado franchisen 🦈

Älskar du dåliga filmer som är överdrivna och fulla av action? Då är Sharknado något för dig!

Jag måste erkänna att jag har inte sett någon av filmerna själv, men som jag har förstått det är det en mix av tornados full av hajar, tidresor, dinosaurier och legenden om King Arthur. Kan det bli bättre? 🍿

Nja, det verkar knappt så. Filmerna har fått en kult-följning, folk älskar helt enkelt Sharknado! Franchisen är en av världens mest lönsamma och det har nu producerats 6 filmer. Tillsammans med böcker, datorspel, dokumentärer och serietidningar har den genererat mer än 4.5 miljarder dollar. Ja du läste rätt - mer än 4.5 miljarder dollar.

Företagslån för affärsidéer 💡

Har du en affärsidé du vill sätta igång igång med? Vi erbjuder företagslån till alla småföretagare, oavsett bransch! Ansökan hos oss är helt gratis, inte bindande och du får svar redan samma dag.

P.S -  tänk alltid på att låna ansvarsfullt, din idé behöver inte vara lika konstig som de ovan. 😉

Visst verkar som att allt som behövs är kreativitet, driv och disciplin? Gå nu ut och förverkliga dina företagsdrömmar, jag tror på dig!

/Andreas

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil