5 misstag som småföretagare gör - och hur man undviker dem!

18/5/2020
5
minuter
En man står på händer på en surfbräda och ramlar av

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

När vi skriver det här inlägget är det osäkra och tuffa tider för många småföretagare. En pandemi har lamslagit hela världen och småföretagare får ta en stor del av smällen.

Statistik över konkurser i april 2020 visar att konkurserna i landet har ökat med 30% i år, jämfört med samma månad förra året.

Just nu går hela 3,5 aktiebolag i konkurs - dagligen. Det är oroande siffror, framför allt för branscher som restaurang och hotellbranschen som lider stora förluster av minskad turism- och besöksnäring.

De första tre åren är kritiska

I relationer brukar man prata om att det sjunde året i ett parförhållande är det svåraste. Tar man sig bara igenom det året, så har man god chans att leva ihop resten av livet.

Inom småföretagande pratar man om de tre första åren. Det är då majoriteten av alla nystartade företag antingen går i konkurs eller läggs ned. För de allra flesta är det tre trösklar som de måste ta sig över. Tre utmaningar som ofta sätter käppar i hjulet för företaget, enligt företagarna själva.

Tre av de största utmaningarna för företagare är:

  • Lagar och regler
  • Bristande arbetskraft
  • Rätt typ av finansiering

Tyvärr kan vi på Qred inte vara behjälpliga med bristande arbetskraft eller lagar och regler, men vi kan hjälpa till med rätt typ av finansiering. Det är något som de traditionella storbankerna har misslyckats med under en lång period.

Nog om det.

1. Du har ingen affärsplan

Man kan tro att man inte behöver någon dokumenterad affärsidé eller affärsplan för att det är en sådan enkel och liten verksamhet. Det kan inte vara mer fel. Att sätta sig ned och skriva ned vad man har för affärsidé och plan med företaget kan vara nyttigt av flera anledningar. En anledning kan vara att man får idéer om hur man kan vidareutveckla företaget. En annan kan vara att det användbart vid en ansökan om företagslån, factoring eller om du vill pitcha ditt företag för en investerare

Din affärsplan kan alltså fungera som en karta för dig att navigera med. Ta dig tid till att verkligen skriva ned en bra affärsplan.

En bra affärsplan innehåller delar om dåtid, nutid och framtid. Tänk på att vara tydlig med delmål och slutmål i din affärsplan.

2. Du delar inte upp dina privata konton och ditt företags konton

“Jag är bara en frilansare. Jag behöver inte ett företagskort eller separat konto för min verksamhet.”

“Jag är för liten. Det går bra med mina privata konton och kort.”

Fel!

Så fort du börjar tjäna pengar på ditt företag är du en företagare. Frilansare, konsult, entreprenör, ägare. Det är bara titlar som beskriver din roll, men i slutändan är det så att du behöver dela upp din privata ekonomi och ditt företags ekonomi för att göra det enklare vid t ex deklarationen.

Det finns mängder av andra anledningar till att dela upp din ekonomi. Att kunna spåra och mäta transaktioner, intäkter, utgifter, utlägg och annat är extremt viktigt för att hålla koll på siffrorna. Det här är ett typiskt råd från en revisor eller redovisningskonsult.

3. Du planerar inte för skatter och avgifter

Nej, det här är inte den roligaste punkten. Men för guds skull. Stå inte där med mössan i hand när du har glömt att betala in skatt, moms eller andra avgifter.

Skatteverket och andra myndigheter ska ofta ha sitt först, så se till att sköta det klanderfritt. Ett aktivt skuldsaldo är dessutom ett big no-no för banker och långivare.  Du kan ofta lägga upp en avbetalningsplan med de du har skulder hos, framför allt hos Skatteverket och myndigheter. Var öppen med din problematik och visa din goda vilja genom att föreslå en plan för att bli skuldfri.

4. Du är inte förberedd för en regnig dag

Att kliva ut och inte ha något paraply har vi alla varit med om. Var inte lika oförberedd på förändringar i ditt företag som du är på vårt underbara svenska väder. Planera för en regnig dag, vecka, månad och lägg undan en del av dina intäkter. Vi vet att det kan vara svårt. Vinstmarginaler är låga i många branscher och månader av lågkonjunktur kan vara påfrestande för de allra flesta företagen. Men lägg undan någonting varje månad när det går bra. Då har du en buffert för mindre förändringar och ett komplement till ett företagslån eller annan finansiering, om du skulle behöva det.

Den där bufferten kan dessutom vara till hands under en solig dag när du vill investera i företaget. Skulle du ansöka om ett lån till ditt företag kan det alltid vara ett bra komplement och ett tecken för långivaren att du har en sund ekonomi.

5. Du är inte proaktiv kring skulder

Det är dags att återgå till punkt nummer tre i listan. Som företagare är det helt normalt att ha skulder. Det finns olika typer av skulder som t ex leverantörsskulder, skatteskulder, hyra, etc. Men låt inte skulden gå för långt och leda till betalningsanmärkningar eller andra inkassoåtgärder. Det kan förfölja dig under många år om du råkar slarva med en faktura eller liknande. Då kommer det att påverka ditt kreditbetyg hos kreditupplysningsföretag som UC, Creditsafe och Bisnode.

Låna ansvarsfullt med Qred

Att ta ett lån som första utväg behöver inte vara fel. Det kan handla om en chans till tillväxt som endast finns tillgänglig under en begränsad tid.

Att ta ett lån som sista utväg behöver inte heller vara fel. Men det kräver desto mer tanke och mindre känslor. På Qred har vi en policy som heter låna ansvarsfullt och den går ut på att man inte ska låna mer än vad man behöver eller kan betala tillbaka.

Tips! Läs inlägget Låna inte mer än vad du behöver till ditt företag

Lycka till med ditt företag och gå inte i fällan!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil