5 anledningar att stänga ned din webbplats


Internet eller World Wide Web, är världens största datornätverk och har förändrat människors och företags levnadssätt och beteenden sedan slutet av 80-talet. Även om det inte slog igenom på allvar i Sverige förrän på mitten av 90-talet och senare exploderade i popularitet i samband med bredbandsuppkopplingens intåg under 2000-talet, så har inte alla anpassat sig till den digitala miljön.
1. Den ser ut som en screenshot från 1997
Har du inte gett din hemsida någon form av kärlek och uppdatering på många, många år? Då kan det vara dags att tänka om eller stänga ned den för att det kommer ändå inte att ge någon trafik eller kunder. Var det länge sedan du uppdaterade den med nyheter, blogginlägg, produkter, tjänster eller funktionalitet som t ex mobilanpassning så är det lika bra att lägga ned och göra något annat.
2. Innehållet är inte sökbart eller dyker upp i sociala medier
Din hemsida dyker inte upp på första sidan eller i toppen av sökresultaten för någon landningssida eller något blogginlägg och du gör inget åt det heller. Då är det svårt att bli upptäckt av kunder, gäster eller besökare. De allra flesta googlar efter hemsidor, trots att de vet var de vill, som t ex “apple” eller “hm” för att komma till deras webbplatser.
Har du närvaro i sociala medier?
Om ja: Länkar du till din hemsida och gör det enkelt för besökaren att hitta dig?
Om nej: Börja! Inte imorgon, inte snart, idag! Nu!
3. Hemsidan är bara till för att attrahera nya kunder
I dagens tuffa konkurrensklimat är de återkommande och befintliga kunderna de viktigaste. Det är dyrt att konvertera en ny kund, men ännu dyrare att tappa en befintlig. Så gör du ingenting för att ta hand om dina befintliga kunder på hemsidan bör du tänka om - eller stänga ned...
4. Den är inte mobilanpassad
Snälla, kom in i matchen! Det är 2018 och under de senaste åren har många företag (lite beroende på bransch) sett ett skifte i trafiken. Numera kommer mer än 50% av trafiken från mobilen. Så varför har du inte en mobilanpassad hemsida?
5. Du får ångest av bara tanken av hemsidan och den genererar inget värde i överhuvudtaget
Det kan faktiskt vara så att du verkar på lokal nivå och har en kundstock som inte behöver eller kan utökas p g a att du arbetar helt själv, som t ex hantverkare. Även om vi på Qred är stora förespråkare för att ha en närvaro online så ska du självklart inte behöva pressas eller känna ångest över att hantera en hemsida eller sociala medier som du varken har tid eller kompetens för. Däremot så finns det lösningar på dina problem…
Idé #1
Kontakta en gymnasie-, folk-, eller yrkeshögskola. De har säkert elever som kan praktisera gratis hos dig eller göra ett jobb för en mindre slant.
Idé #2
Sätt upp en Facebooksida med all nödvändig information som öppettider, recensioner, etc. Det är dessutom helt gratis.
Idè #3
Less is more. Lägg upp en hemsida som endast innehåller en sida, en s.k. one-pager. Där kan du lägga upp någon bild, video, öppettider, recensioner, kontaktuppgifter, etc. Gör den dessutom mobilanpassad när du ändå håller på.
Idé #4
Skriv några få blogginlägg som kan hjälpa och besvara de problem som dina potentiella och befintliga kunder kan tänkas ha. Du behöver inte vara journalist eller producera texter varje vecka för att lyckas med lite enklare content marketing (innehållsmarknadsföring).
Idé #5
Investera i webbplatsen och marknadsföring för att öka din tillväxt. Det finns många mindre och duktiga byråer som kan hjälpa dig att bygga en hemsida till en relativt billig peng. Du får också ofta hjälp med hur du kan arbeta i verktyget som är kopplat till hemsidan (CMS, Content Management System). Behöver du ett tillfälligt tillskott av pengar så kan du ansöka om ett företagslån online hos oss på Qred. Det tar 1 minut att ansöka, är gratis och ej bindande. Pengarna betalar vi ut samma dag. Som ett företagslån ska fungera.
Lycka till med företagandet (och webbplatsen)!
/Teamet på Qred