3 videotrender i år

30/5/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Intresset för att kommunicera med video fortsätter att öka även i år. Fler och fler upptäcker kraften i video för att skapa engagemang, inspirera och utbilda följare kunder och kollegor. Dessutom ger video bra SEO, vilket Christian på Qred skrev om när han gästbloggade hos oss på Videosidan nyligen.

Med fler videoproducenter kommer också fler idéer och fler smarta sätt att använda video. Jag har valt ut 3 trender som jag tycker är extra intressanta och som verkar få ännu mer genomslag just i år.

Behind the scenes

Video som visar hur ”det verkligen är” bakom kulisserna på ett företag har varit populärt länge nu. Tack vare stories på Instagram och Facebook får vi mer av den här typen av filmer. Å det är riktigt roligt att se att många också har upptäckt att det är bra att använda den här typen av filmer inte bara i framgångar, utan också i motgångar.

Vi kommer få se ännu fler filmer som visar hur det går till bakom kulisserna. Det är ett relativt enkelt sätt att få förtroende hos kunder och följare så antalet användare av den här typer av filmer kommer garanterat att öka. Det är ju dessutom en typ av video som är relativt lättproducerad. När du lyckas göra personliga och autentiska filmer blir det ett perfekt verktyg för trovärdig kommunikation.

Något som jag inte sett förrän på senare tid är egna välproducerade serier som går behind the scenes hos företag. T ex så gör Intercom en serie dokumentärer om sin världsturné med konferenser. Att göra så här högkvalitativa videoserier kostar såklart en hel del pengar, men de ger också företaget en chans att sakta ner och säga något meningsfullt om det arbete de gör och ett lyckat serieformat håller dessutom kvar kunderna över tid. Det ska bli riktigt spännande att se hur den här grenen utvecklas framöver.

Tips! Läs inlägget Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll!

Video i mail

Jag är nog inte ensam om att ibland känna att jag drunknar i en överfylld mailkorg. Många av oss är dessutom snabba på att radera mail redan innan vi har läst dem. Det har visat sig att ordet VIDEO i ämnesraden är en trash-stopper. Det får många att stanna upp och istället öppna mailet.

Video och e-post är en kombination vi kommer se mycket av under den närmaste tiden tror jag. Vid sidan av att du genom video lättare skapar förtroende, engagemang och att det är enklare för mottagaren att ta till sig ditt budskap med hjälp av video, så är det dessutom fler som klickar på videominiatyrer än på vanliga länkar.

Med hjälp av video i mailen får du ju också möjligheten att lägga till något personligt i dina försäljnings- och marknadsföringsmail. Själv har jag länge funderat på att göra en videosignatur till mina mail. Kanske är det i år det händer. Det är ju ett enkelt sätt att sätta en “verklig” person till namnet i mailet.

Filmer i stories

Jag är övertygad om att vi kommer få se många fler genomarbetade filmer på stories i år än tidigare. Det kommer fler och fler hela filmer som går över flera stories istället för enstaka klipp. I Sverige är nog kit.se de som har kommit längst med det här. Att lägga så mycket arbete på något som försvinner så snabbt kan ju tyckas märkligt men nu mer finns det ett sätt att få storiesfilmer att leva kvar. Genom att lägga dem i höjdpunkterna. Kolla in de här från kit.se!

Kanske är det just det här som kommer bli 2019 års riktigt stora trend? Utmaningen här kommer att vara att bibehålla den känsla av genuinitet och äkthet som vi förväntar oss i stories, samtidigt som filmerna är välproducerade. För om man ska vara kritiskt till nyss nämnda filmer gjorda av Kit.se så skulle det vara att de nästan är just FÖR välproducerade för Instagram stories. Den här typen av filmer kan du med fördel producera själv med hjälp av din mobiltelefon. Det är riktigt roligt. Prova!

Att göra filmer för stories i stående format känns självklart. Och det gäller fler och fler filmer. Redan 2017 överträffade mobilen datorn, vilket kanske inte känns så överraskande med tanke på hur mycket tid många av oss spenderar med våra telefoner. Så vi kommer få se än mer filmer i just stående format framöver. Förhoppningsvis kommer vi få se något helt nytt också. Med så otroligt många kreativa videoproducenter runt om i världen som dagligen skapar nya sätt att kommunicera med video så är jag övertygad om att vi kommer få ta del av flera riktigt bra filmer framöver.

Kom ihåg: De bästa filmerna är de som blir gjorda /Helene

Helene Åberg

Stockholm Pixelhouse logotyp

Stockholm Pixelhouse • TV, video för webben och utbildningar inom rörlig bild.

Helene Åberg är VD på Stockholm Pixelhouse, som arbetar med TV-produktioner för t ex SVT, TV4 och olika produktionsbolag. Allt ifrån samhällsprogram till underhållning och direktsänd opera. Stockholm Pixelhouse hjälper också företag och myndigheter att bygga upp ett kraftfulla kommunkationskoncept för webb-tv och videoproduktion samt hjälper självklart till att skapa videoinnehåll för sociala kanaler. Helene har över 20 års erfarenhet av att jobba med TV och rörlig bild. Hon föreläser och utbildar hur du använder bilder och video i kommunikationen, som t ex onlinekursen Boosta din kommunikation med video • Filma som proffs med mobilen som ges 3-4ggr/ år.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil