3 enkla tips som gör dina filmer ännu bättre


Video är ett perfekt sätt att öka trafiken till din hemsida, skapa engagemang och förtroende hos dina kunder och öka förståelsen för dina produkter. Det är faktiskt inget som vi som jobbar med video har hittat på - Det finns mängder av olika undersökningar som visar på just det här. Som om inte det vore bra nog – det är dessutom fantastiskt roligt att jobba med video!
Du ska här få tre enkla tips som gör dina filmer ännu bättre!
1 • Håll kameran still och låt det du filmar röra sig
Genom något så enkelt som att hålla kameran stilla ger du genast dina filmer ett mycket proffsigare intryck.
Att panorera, dvs flytta kameran i sidled, tilta, röra kameran i höjdled eller zooma in och ut medan du filmar gör att det är mycket svårare för tittaren att uppfatta vad det är du försöker berätta. Håller du kameran stilla så slipper dessutom tittaren bli åksjuk av att se din film. Hur roligt det än är att göra massa coola kamerarörelser med t ex en Gimbal så är det många gånger bättre för både tittaren och ditt budskap att låta bli.
Video är rörlig bild - INTE rörlig kamera
Det finns förstås tillfällen när det är befogat att göra en panorering eller tilt. Men mitt råd är att bara göra det när du verkligen kan motivera det. Alltså när du vet VARFÖR du rör kameran istället för att filma samma sak ur flera olika vinklar. Att hålla kameran stilla utan att skaka ÄR svårt. Det är inte lättare när du filmar med din mobiltelefon. Vill du få riktigt stadiga bilder så finns bara ett sätt - Att använd ett stativ. Samtidigt är det ju så att en av de absolut främsta anledningarna till att filma med mobilen istället för med en större videokamera är framförallt att det är så lätt och smidigt att ha den med sig. Och då vill du inte bära med dig massa extra utrustning. Jag är egentligen en stark förespråkare för stativ, men även jag filmar ofta med just mobilen utan stativ. Så här får du ett enkelt sätt att hålla din telefon stadigt:
[video width="1920" height="1080" mp4="https://wp.qred.com/se/wp-content/uploads/2019/04/filmamedmobilen_greppet.mp4"][/video]
- Stå axelbrett med benen så att du står stadigt.
- Håll runt telefonen.
- Armen nära kroppen och ge extra stöd med andra armen.
- Slappna av (spänner du dig, så darrar du lättare).
2 • Bra bildkomposition
Med en bra bildkomposition skapar du en harmoni i bilden som gör att tittaren lättare tar till sig bilden och det du vill berätta med din film. Det finns massor med olika riktlinjer för hur du ska få den perfekta bilden. Photography Mad har gjort en bra sammanställning av de viktigaste. Men om du väljer att bara fokusera på en av dem, så tycker jag att du ska börja med gyllene snittet, eftersom det också påverkar förtroendet för den du filmar. När du filmar med mobilen kan du enkelt få hjälp med just det här genom att så på gridlines, gyllene snittet, 3x3 (kärt barn har många namn) i telefonens kamerainställningar. Då får du ett rutnät över bilden som du kan förhålla dig till både när du filmar och tar stillbilder.

På de här linjerna placerar du det viktigaste i bilden. Och det allra viktigaste placerar du i knutpunkterna där linjerna möts. Det absolut vanligaste nybörjarmisstaget när det gäller att komponera bilder där en person är avbildad är att ha för mycket luft ovanför huvudet på den som blir filmad. Det är förstås mer intressant att se mer av personen än att se massa luft eller himmel ovanför personens huvud. Och inte bara det; Om personen på bilden är ”rätt komponerad” får personen högre förtroende än om han eller hon håller på att åka ur bilden.
Om du komponerar bilden så att det viktigaste hos personen du filmar, dvs ögonen, hamnar på den övre linjen hamnar huvudets ovankant automatiskt nära bildens ovankant och du får en välkomponerad bild med en person som får det förtroende han eller hon förtjänar. Genom att använda dig av det här rutnätet både när filmar och tar stillbilder tränar du snabbt upp din bildkomposition och för tittaren blir det lättare att ta till sig det du vill berätta.
3 • Börja med det bästa du har
Oavsett vad det är för video du gör så behöver du fånga tittaren. Snabbt. Du behöver alltså ett riktigt bra anslag.
I sociala medier har du inte mer än 2 - 4 sek på dig att locka till dig tittaren och stoppa det där fingret som sveper över telefonen när dina följare scrollar sitt flöde på Facebook, Instagram osv. De första 4 sekunderna i din film är alltså helt avgörande om du har några tittare i slutet eller inte. Så ägna början av din video ordentligt med omtanke och kärlek.
Av just den här anledningen avråder jag å det grövsta att börja alla klipp på samma sätt, med t ex en vinjett eller liknande. Vill du väldigt gärna ha en vinjett så är mitt tips att först ha ett anslag och sen en vinjett. Men se ändå till att hålla vinjetten kort. Traditionellt har vinjettens största syfte varit att samla alla till TV-soffan, hämta kaffekannan, avsluta det som pysslas med i hallen, göra toabesöket och sätta sig för att se programmet som nu börjar. Men på webben och i sociala medier är ju dina tittare är ju redan där och redo för att titta. Där får vinjetten istället uppgiften att ge en känsla av seriositet och vara varumärkesbyggande.
När jag håller kurser i att kommunicera med video, oavsett om det är workshops i att skapa intern-tv på en myndighet eller företag, eller om det är en kurs i att filma med mobilen så brukar jag säga samma sak. Sträva efter att du ska få en ljudeffekt hos tittaren under de första sekunderna. Med det menar jag att du vill få tittaren att känna något. WOW, skratt, ÅHHH eller ännu bättre, locka en tittare till att se filmen genom att utbrista ”Kolla!”
Vill du ha fler tips på hur du skapar bättre videos till din webb och sociala kanaler får du gärna ladda ner den här e-boken.

Varsågod. Den är helt gratis!
Kom ihåg: De bästa filmerna är de som blir gjorda!
/Helene Åberg


Stockholm Pixelhouse • TV, video för webben och utbildningar inom rörlig bild.
Helene Åberg är VD på Stockholm Pixelhouse, som arbetar med TV-produktioner för t ex SVT, TV4 och olika produktionsbolag. Allt ifrån samhällsprogram till underhållning och direktsänd opera. Stockholm Pixelhouse hjälper också företag och myndigheter att bygga upp ett kraftfulla kommunkationskoncept för webb-tv och videoproduktion samt hjälper självklart till att skapa videoinnehåll för sociala kanaler. Helene har över 20 års erfarenhet av att jobba med TV och rörlig bild. Hon föreläser och utbildar hur du använder bilder och video i kommunikationen, som t ex onlinekursen Boosta din kommunikation med video • Filma som proffs med mobilen som ges 3-4ggr/ år.