15 tips för att stå ut under isoleringen

20/4/2020
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Vi väljer att dela in det här inlägget i olika sammanhang. Som t ex hur man kan få det att fungera bättre hemma med sin partner och familj eller hur man kan arbeta bättre på distans.

Att kommunicera är ändå den röda tråden genom hela livet, både på hemmaplan och på arbetet. Kommunicera gärna mer nu än tidigare, även om det sker digitalt så kommer det att kännas bättre. Dessutom, glöm för guds skull inte att slå på kameran på videomöten eller att ringa Facetime när det går. Att se en persons ansikte och reaktioner är viktigt för oss.

Det här är social distansering presenterat i data

SVT har en fantastisk landningssida som visualiserar social distansering i en simulering med “pluppar”, d v s människor. Klart värt ett klick. Men glöm inte att komma tillbaka hit och våra tips…

13 tips för att få harmoni hemma under isolering och social distansering

Inspiration till tipsen har vi fått från Youtubeparet Tyler och Ania Stalman som sitter i isolering i Nordamerika.

 1. Hitta gemensamma projekt.
  Försök att frigöra tid till gemensamma projekt eller aktiviteter som t ex bakning eller att bygga något i hemmet. Då finner man ett syfte, ett mål och får kanske lära sig något nytt på kuppen.  
 2. Ta långa promenader.
  Är du inte sjuk eller under karantän efter att ha varit sjuk kan du med fördel ta dig ut på en lång promenad. Själv, med en familjemedlem eller kompis. Tänk bara på att hålla avståndet till människor, gärna två meter!

  Många kommer att inse att man har lättare att hitta saker att prata om och att få samtalet att flyta bättre under en promenad snarare än om ni hade suttit hemma eller på ett fik.  
 3. Checka in med varandra.
  Lever du i en relation, har barn eller äldre familjemedlemmar kan det vara en god idé att stämma av hur det är med den andra personen. Är din partner stressad av jobbet? Är barnen uttråkade? Är din äldre förälder ensam?  
 4. Välj dina strider.
  Gör inte en höna av en fjäder. Alla situationer eller diskussioner måste inte “vinnas” eller leda dit du vill att de ska. Ta ett steg tillbaka, lyssna in och värdera om det verkligen är värt att ta en diskussion eller konflikt över det som står inför er.  
 5. Ge utrymme.
  Vissa kräver mer ensamtid än andra. Var lyhörd och ge andra den tid som de kanske kräver för att vara ensamma. Det kan vara simpla saker som att låta den andra personen att få handla själv eller ta en promenad.  
 6. Kommer du ihåg…
  Ta en tripp längs Memory Lane och prata minnen. Minns ni hur ni blev kära i varandra? Minns ni just den specifika delen av semestern, förlossningen eller bröllopet? Att väcka minnen som var utanför den här tiden av isolering och social distansering kan vara värdefullt för att förstå att det har varit ett liv innan detta.  
 7. Stötta varandra intressen.
  Vi är alla olika. Omfamna det och se det roliga och intressanta i att vi gillar olika saker. Men prata gärna om det och sätt gemensamma ramar för det. Gillar den ene TV-spel? Sätt en tid för det så blir det inga onödiga bråk om att man inte är närvarande eller liknande.  
 8. Dela upp hushållssysslor.
  Gör det som du tycker är minst tråkigt. Tycker båda att dammsugning är det tråkigaste som finns? Gör det varannan gång eller hitta på någon rolig lek eller vadslagning som kan få även den sysslan att bli, ehm, roligare…  
 9. Tryck inte på fel knappar.
  Provocera inte din partner eller familjemedlem. Vet du vad den personen avskyr, håll dig bort från det!  
 10. Små uppskattningar i vardagen.
  Låt din partner få en sovmorgon, fixa frukost på sängen, ta hand om en hushållssyssla eller något annat som kan få den andra personen att bli glad och vilja göra något tillbaka. Nu har ni satt igång en positiv spiral av goda ting.  
 11. Uppmuntra produktivitet.
  Beröm varandra när ni lyckas hålla fokus och vara produktiva hemma. Det är lätt att tappa fokus och göra något annat. Positiv förstärkning kan vara nyckeln till ett harmoniskt hem.  
 12. Ta. Inte. På. Er. Myskläder. Varje. Dag.
  Vi har kanske alla varit där. Skjortan blir lätt en t-shirt, byxorna blir gärna mjukisbyxor. Snart sitter man där i pyjamas eller samma tröja som man hade igår - och dagen före det.

  Det är enkelt. Klä upp er för varandra och för er själva. Studier visar att kläder kan få en person att känna sig annorlunda och agera på ett mer självsäkert sätt. Dessutom är det väl trevligt att se trevlig ut inför sin respektive?  
 13. Skriv dagbok eller för anteckningar.
  Det kan vara skönt att få skriva av sig lite känslor och kunna gå tillbaka i tiden och se hur det var för några dagar, veckor, månader sedan. Det behöver inte vara mycket text. Det behöver inte ens vara text. Du kan spela in en kort filmsnutt varje dag för att ha något dokumenterat.

Tips! Läs inlägget Så påverkar coronaviruset dig (COVID-19)

3 tips (+15 via länken) för att kunna jobba bättre på distans under isolering och social distansering

 1. Ha rutiner.
  Ställ väckarklockan och ha en morgonrutin. Byt om från myskläder eller pyjamas till fräscha kläder och fixa till dig lite, ungefär som du skulle om du hade gått till jobbet.  
 2. Tänk på ergonomin.
  Det är viktigt att du kan arbeta med god ergonomi. Byt ställning ofta och ta pauser. Tänk på hur du sitter och ljuset omkring dig.  
 3. Skilj mellan arbete och fritid.
  Det är lätt att de båda flyter ihop nu när du inte behöver pendla till en arbetsplats. Har du möjligheten kan det vara värt att göra om ett rum till din arbetsplats och sätta regler. I det rummet jobbar man, ingenting annat. I resten av bostaden är det fritid.

Fler tips kan du hitta i vårt blogginlägg som heter just Så jobbar du hemifrån - 15 tips!

Mår du dåligt av den sociala distanseringen, isoleringen eller något annat som har med coronakrisen att göra?

Läs mer om psykisk ohälsa och vad du kan göra hos Folkhälsomyndigheten. Där finns det information om vad du kan göra och stödlinjer som du kan ringa. Dessutom finns det många bra råd om hur man ska prata med barn om coronaviruset.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil