10 vanliga fel med din hemsida

29/1/2019
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Som småföretagare är man som bekant ofta både VD, säljare, kundtjänst, lagerarbetare, ekonomiansvarig, städare och mycket mer samtidigt. Marknadsföring är ofta en vattendelare bland småföretagare då en del tycker att det är bland det roligaste som finns med företagandet, medan andra tycker att det är svårt, luddigt och tråkigt. Oavsett vilken bakgrund eller ambitionsnivå man har som småföretagare vill vi på Qred hjälpa dig när du t ex ska bygga om hemsidan.

Det finns många risker med att byta webbplats eller re-designa hemsidan. I det här inlägget vill vi lyfta de vanliga misstag som man kan göra och guida dig genom de tekniska och taktiska lösningar som man bör göra.

1. Brutna länkar (404-sidor)

Förutom att Google kommer att “straffa” din sajt om du har många 404-sidor, d v s landningssidor eller blogginlägg som har brutna länkar, så kommer dina besökare att bli irriterade och i värsta fall lämna din sajt för att gå till en konkurrent. Se till att lägga till en s.k. “redirect” (301) för att leda vidare sidan till en relevant landningssida. I värsta fall kan du dirigera om till din första sida.

2. Stavfel och grammatiska fel

Ta dig tid att läsa igenom det innehåll du publicerar på din sajt. Kör texter genom ett ordbehandlingsprogram och/eller be en kollega eller vän att korrekturläsa för att undvika pinsamma fel stavningar och gramatyska fel…

Roliga (för oss andra) särskrivningar:

  • STÄNGT! Våra kassa system fungerar ej.
  • Vi har kul glass!
  • Rök fritt på uteserveringen!
  • Sjuk gymnast

Vanligaste felstavningarna (fel/rätt):

  • Agusti/Augusti
  • Cyckel/Cykel
  • Fotölj/Fåtölj
  • Igentligen/Egentligen
  • Medecin/Medicin
  • Matrial/Material
  • Lungt/Lugnt

På Qred läser alltid en annan person genom innehållet innan vi publicerar något och t o m då kan tryckfelsnisse vara framme. Läs innehållet flera gånger och från olika enheter för att verkligen vara säker på att du inte har missat något.

3. Bilder och video

Missförstå oss inte, vi älskar innehåll med bilder och video! Men du bör undvika bilder som är oskarpa, ogenomtänkta eller på annat sätt är irrelevanta och förstör intrycket av din sajt. Lägg tid på att hitta riktigt bra arkivbilder eller satsa på att ta egna bilder. De bilder du har tagit själv är oftast de som är mest uppskattade då det upplevs som mer öppet, ärligt och transparent. Tänk även på storleken på dina bilder. Ladda inte upp för stora bilder för det kommer att påverka din sajts laddtid negativt.

Detsamma gäller videoklipp. Läs om vilket format och storlek som passar just din situation och lär dig att producera innehåll som inte bara är textbaserad.

Tips! Läs artikeln 15 anledningar till att producera mer video och Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll!

4. Duplicerat (stulet) innehåll

Om du vill spara tid och köra copy+paste på stora delar av ditt innehåll så kommer det att skada både användarupplevelsen och din status på sökmotorer som t ex Google. Ta inte heller någon annans innehåll av samma anledningar och för att det är förbjudet enligt lag och skyddat av upphovsrätt.

5. Du har inte uppdaterat innehållet sedan filmen Titanic hade premiär, Zara Larsson föddes och Göran Persson var statsminister…

… år 1997! Även om det kanske inte är riktigt så illa kan det vara bra att göra en liten översyn av hemsidan och se vad som ska tas bort, förändras eller läggas till. Förlitar du dig i hög grad på återkommande kunder så förväntar de sig att sajten känns någorlunda levande och uppdaterad. Se till att priser, bilder, logotyper och annat är up to date med din verksamhet och samtid.

6. Dina viktiga sökord finns varken i titel, rubriker eller i texten

Både användare och Google scannar av din sajt i jakt på det sökord och innehåll som de vill hitta. Har du inte lagt in t ex “Cykel” någonstans, trots att du är en cykelhandlare, så kommer användare och Google få svårt att förstå vad sajt egentligen handlar om. En användare kan alltid titta på de bilder som finns, men har du inte märkt upp bilderna så att Google kan förstå vad bilden visar så kommer Google inte att förstå vad du säljer.

Tänk därför på att lägga in det sökord som är viktigt för just Landningssida A i title, meta description, rubriker, text och bilder. Sedan gör du samma sak med Landningssida B, osv…

Vilka verktyg kan jag använda för att hitta sökord?

Det viktigaste är att du själv sätter dig ned och gör en lista av tänkbara sökord och fraser som en användare kan tänkas söka efter. När du har gjort det kan du använda verktyg som Google Sökordsplaneraren, Keywordtool.io, Ahrefs eller liknande.

Tips! Läs artikeln Vad är SEO?

7. Man måste anlita Sherlock Holmes för att hitta kontaktuppgifter

Ha för vana att alltid ha kontaktuppgifter som telefon, mail, adress, etc i footern på varje sida. Vill du vara extra tydlig kan du ha en egen landningssida för “Kontakta oss” där man kan hitta mer information. Har du ett företag där man måste kunna komma i kontakt med de olika medarbetarna, t ex hantverkare eller liknande så kan det vara en god idé att lägga till kontaktuppgifter och bilder på kontaktsidan eller på sidan för “Om oss”.

8. Sajten är inte mobilanpassad

Under 2017 passerade äntligen (?) Internettrafiken från mobiltelefoner 50% av den totala trafiken. Det betyder att det numera kommer att vara ännu viktigare med mobilanpassade hemsidor och att “mobile-first” aldrig någonsin har varit mer sant än vad det är nu. Se över dina bilder och annat innehåll med jämna mellanrum eller testa det på olika enheter varje gång du uppdaterar din sajt.

9. Ingen call-to-action (CTA)

En call-to-action är oftast en knapp, ett formulär eller en mening som ska uppmana dig att utföra en handling. En CTA ska vara kort och tydlig för att underlätta beslut för användaren.

Exempel på CTA:

  • Läs mer!
  • Klicka här!
  • Ansök!
  • Boka!

Tips! Läs mer om knappar och färger i artikeln Vilken färg ska jag ha i mitt företag?

10. Långa stycken utan underrubriker eller listor

Gå till dig själv - vad föredrar du? Att läsa en texter på en sajt på samma sätt som du läser en bok brukar inte vara speciellt uppskattat. Därför är det viktigt för läsbarheten att dela upp texten i olika delar med underrubriker, bilder, listor eller länkar till andra sajter eller annat innehåll. Med underrubriker kan användaren skumma igenom innehållet för att hitta det som är mest intressant för just hen. Du ska därför inte avskräckas av att skriva innehåll som är några tusen ord långt, användaren kommer ändå att kunna navigera och skumma igenom det som är intressant, tack vare att du använder dig av rätt teknik i ditt innehållsskapande.

Hur kan jag förbättra min hemsida?

Ta till dig av de 10 punkterna ovan och åtgärda de viktigaste felen först. Be familj, vänner och kollegor om synpunkter och feedback på hemsidan för att göra den så bra som möjligt.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil