10 digitala trender och hur du kan använda dom‍

3/5/2022
6
minuter
En svart skrivmaskin med vitt papper som det står "News" på.

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
6
minuter

Digitala marknadsföring ändras konstant och som marknadsförare är det bara försöka hänga med! Som tur är rotar den sig oftast i sociala eller teknologiska utvecklingar, vilket gör det lättare att förutse vad som kommer ske.

Vi har ställt ihop 10 trender som du bör hålla koll på och kan använda dig av!

VR baserad social media📱

Jag tror inte någon har undgått Facebooks re-branding och namnbyte till Meta samt Mark Zuckerberg hårda satsning på VR (virutell realitet). 


Istället för att scrolla genom feeds eller gå med i Facebook-grupper kan vi nu faktiskt gå in i världen, se varandra och prata precis som vi vore i verkligheten! Man kommer kunna starta spel, gemenskaper och säkerligen en mängd nya sätt att få ut sitt varumärke eller nå sina kunder. 

Blir VR en del av vår dagliga sociala media konsumtion är marknadsföringsmöjligheterna näst intill ändlösa. Frågan är dock hur populärt det kommer bli och hur det kommer se ut i framtiden, vi får se helt enkelt!

Marknadsföring med AI 🤖

Är Stanley Kubriks “Hal 9000” runt hörnet? Vi får väl vänta och se!


Den digitala marknadsföringen handlar om att samla data för att kunna nå fram med relevanta produkter till rätt person och AI blir en större och större del landskapet. Istället för att vi själva ska göra filtrering, optimering och liknande själva börjar nu AI kunna ta hand om det.

När det kommer till marknadsföring med AI kan du säkert relatera till bot-spam. Den här typen av konversations-marknadsföring är ganska illa omtyckt, det känns inte genuint och man märker snabbt att det är en dator man pratar med. Framtiden kommer förmodligen förbättra det här, men för nu är det något du bör undvika.

Det finns dock en del forum där AI faktiskt fungerar i kundkommunikationen och inte ger en negativ upplevelse redan idag! Du kan implementera det där det inte krävs den där humana sidan, exempelvis vid enkätundersökningar eller enkla FAQ sidor. 

Hybrid eventmarknadsföring 🎪 + 🖥

Klassisk event-marknadsföring har de flesta av oss upplevt på ett eller annat sätt, exempelvis workshops eller seminar. 


I och med pandemin var företag tvungna att styra om och det ledde till att man började kombinera online och offline! Har du ett event för människor på plats bör du se till att sända det online för att nå en ännu större massa.

Man kan ju undra på om VR kommer ta det här till nästa nivå… 🤯

Videomarknadsföring 🎥

Youtube, Instagram stories och TikTok är rätt tydliga bevis på att de flesta av oss gillar att kolla på videos, inte sant? 

Videos är faktiskt en av de mest omtyckta marknadsföringsformaten och visar nya och existerande produkter på ett bra sätt. De driver ofta högt engagemang och är relativt lätt samt billigt att producera jämfört med många andra format. 

Korta videos som är lätta att konsumera har tagit världen med storm, det finns nog ingen som inte har hört talas om TikTok vid det här laget. Även marknadsföringstrender har rört sig hitåt. Det som är bra med det här formatet är att det är extra lätt och billigt att producera!

Livestreams har faktiskt också visat sig vara väldigt effektivt. Tittare kollar i snitt tre gånger längre på en live-video än på en vanlig video för att de är rädda att missa något! Det här kan man lätt ta vara på, testa att visa en ny produkt på det här sättet och se hur det går.

CSR (Corporate social responsibility) 🌍

CSR handlar om företags ansvarstagande och ställning kring klimatfrågor, välgörenhet och liknande. Det har använts för marknadsföring i åratal och trenden fortsätter framåt även 2022.

Det kan kanske kännas lite konstigt att ansvarstagande ska behöva ha en finansiell koppling, men man får påminna sig om att det oftast är en win-win situation. Utan CSR marknadsföring hade färre donationer gjorts vilket inte gynnar någon. Företaget får exponering och stärkt affinitet, samtidigt som frågan i sig eller välgörenhetsorganisationen lyfts eller får finansiellt stöd!

Den mest effektiva formen av CSR marknadsföring sker genom att verkligen visa vad företaget står för. Tänk efter, oavsett storlek på ditt företag - vad är viktigt för oss? Det kan också vara bra att först se sin målgrupp förstå vad de bryr sig om. På så sätt kan man stärka relationen genom att lyfta frågor de tycker är viktiga. 

Ändringar kring användardata och targeting 🎯

Hela den digitala marknadsföringsindustrin är beroende av att kunna spåra sina användare så produkterna visas framför rätt person.

Vi pratar självklart om tredjepartcookies. Ändringar sker och i värsta fall kommer man få styra om sin digitala marknadsföring helt och hållet. Safari, Firefox har redan tagit steget och Google ska 2023 ta bort stödet för dem vilket kommer skapa en rad problem för många.

Vi har skrivit ett inlägg som hur du kan förbereda dig, läs det om du vill veta mer

Gamification 🎲

Att folk gillar spel är ingen nyhet, spelbranschen är större än både film- och musikindustrin sammanlagt. 

Företag har börjat implementera spel på sin hemsida för att öka försäljning och förstärka varumärkets lojalitet samt kännedom. Det behöver inte vara något komplicerat, det kan handla om en utmaning på sociala medier eller en rolig quiz som ploppar upp.

Det handlar om att göra hela kundresan roligare och på så sätt få fler kunder!

Mer inriktat användande av influencers 📸

Marknadsföring via influencers har länge varit populärt och enligt vissa studier rekommenderas det att spendera 25% av sin marknadsföringsbudget på influencer-marknadsföring.


Det sker dock en del förändringar i hur det går till! Mer än förut krävs det att man bygger starkare band med sin målgrupp. Det kan göras via att en ambassadör för varumärket. Ett längre samarbete med en influencer leder till bättre engagemang och starkare förtroende för varumärket. 

Micro-influencers har också börjat bli populärt. Influencers med färre antal följare visar sig generellt sett har en mer “dedikerade” följare och är på så sätt mer troliga att påverkas. Istället för att spendera budgeten på någon med massa följare kan man istället använda sig av flera små för samma summa och få bättre resultat!

Smart personalisering 🧠

Smart personalisering handlar om att se över kommunikationen mellan dig och kunden. 

Exempelvis att kunden själv får välja att vad den är intresserad av och vill se i annonser, rekommendationer pga deras tidigare köp, eller till och med att de automatiskt handlar något av dig! 😯

Hoppar du på den här trenden föreslår jag att du är lite försiktig. Blir det för personligt kan man skrämma iväg kunderna. Frågan kring personlig data diskuteras och tredjepartscookies diskuteras fortfarande. 

Zero-click sök 🔎

Du har med stor sannolikhet någon gång sökt på Google och stött på ett resultat som det nedan, ett zero-click sök.

När du söker efter en fråga på Google väljer sökmotorn den artikel som bäst svarar på frågan och placerar den högst upp i sökresultatet, utan att behöva användaren behöver klicka in sig på hemsidan. Så smidigt, eller hur? 🙌

Den här funktionen väldigt användbar för användarna men kan vara lite skrämmande för den som driver en hemsida, man vill ju ha in användarna på själva sidan! Oavsett vad är det nu en funktion som finns och man får anpassa sig helt enkelt. Lyckas man bli den som syns som i ett zero-click search syns åtminstone ens hemsida och man bygger kännedom. Tips är att försöka optimera dina titlar och text på ett bra sätt så att användarna väljer att klicka hela sig in.


Det var allt för den här gången, håll koll på trenderna så ska 2022 säkerligen gå galant! 💪

/Andreas

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil